info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kontroll av asbest och kvarts – arbetsmiljöverket granskar 1 850 byggen

Nu i mars drar Arbetsmiljöverket ut på fältet med fokus på att ta reda på hur många som utsätts för farliga partiklar som kan leda till arbetssjukdomar.

Inspektionerna börjar i dagarna och kommer att pågå under resten av året.
– Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket.
Totalt kommer arbetsmiljöinspektörerna genomföra omkring 1 850 arbetsplatsbesök där tyngdpunkten kommer ligga på riskerna för exponering av asbest och kvartsdamm.

Läs mer: Kvartsdamm på bygget skördar liv
Läs mer: Forskare varnar för gränsvärde

Genom åren har
risken för att utsättas för små partiklar som leder till sjukdom minskat, men enligt Arbetsmiljöverket finns det fortfarande mer att göra för att skydda arbetare mot asbest och kvartsdamm. Stoftet kan leda till allvarliga sjukdomar. Förutom stendammslunga (silikos), kan de som utsätts för stendamm drabbas av lungcancer och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). När det gäller asbest så är det ämnets tunna fibrer som kan orsaka svåra sjukdomar. Bland annat cancer.
Asbest är i dag förbjudet att hantera utan tillstånd men var förr i tiden vanligt på bygget. Därför finns materialet kvar i många byggnader och drabbar därför främst byggnadsarbetare som arbetar med renovering- och ombyggnad.

Läs också USA öppnar dörren för asbest

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kontroll av asbest och kvarts – arbetsmiljöverket granskar 1 850 byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig