info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 940 x 260 V20-21

Skyddsombud oroade över risk för hjärtinfarkt

Det är viktigt att minska dammet och skydda sig på bygget, anser skyddsombudet Mårten Hedström.

Skyddsombud är oroade över att kvartsdamm och svetsrök kan ge hjärtinfarkt. ”Det är viktigt att alla byggnadsarbetare får veta”, säger skyddsombudet Mårten Hedström.

Det finns en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt bland dem som arbetar i kvartsdamm, svetsrök och motoravgaser. Det visar en ny rapport om forskningsläget.
-Jag och mina kollegor visste inte att damm kan ge hjärtsjukdomar och det är viktigt att alla byggnadsarbetare får veta det, säger snickaren och skyddsombudet Mårten Hedström.
Han jobbar på Peab i Stockholm och tycker att resultaten är oroande.

Hur tänker du om riskerna?
-Jag och många kollegor lever i en dammig miljö hela dagarna. Jag kommer att ta upp det här när vi går skyddsrond och då ska vi prata om hanteringen av dammet och bland annat diskutera om vi ska ta in dammfällor, säger Mårten Hedström.
Han konstaterar att de flesta känner till att damm inte är bra, men att många inte vet hur stora farorna är. Han tror att det är lätt att nonchalera riskerna, eftersom det är lättare att direkt se farorna med en dålig ställning.
-Det förrädiska är att dammet finns bland oss hela tiden och då är det risk att man slår bort faran. Men det är viktigt att minska dammet, säger han.

Läs mer:
Kvartsdamm och svetströk ökar risk för hjärtinfarkt
Svetsrök kan ge gancer och malignt melanom
Kvartsdamm på bygget skördar liv

Måste hindra skador

Gunnar Wigenstam, Vvs-montör och huvudskyddsombud på Assemblin uttalade sig igår om cancerklassningen av svetsrök och sambandet mellan röken och risken för lungcancer. Han tycker att det måste ske en stor förbättring av skydd och hantering i branschen.
-Vi måste hindra att folk skadas, säger han.

Annons
Aerfast 250×600 V21-22
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer