info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trots forskarnas varningar – gränsvärdet på kvarts sänkts inte: "Kan dö i onödan"

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – trots varningar från forskare. För höga kostnader för byggföretagen ligger bakom, skriver Du&jobbet.

Kvarts kan ge dödliga sjukdomar som silikos och lungcancer. Därför har såväl medicinska experter inom arbetsmiljö som fackliga organisationer krävt en sänkning av värdet. Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en halvering av gränsvärdet för kvartsdamm. Men arbetsgivarsidan har varit kritisk. Bland annat har Sveriges Byggindustrier varit emot att gränsvärdet sänks.

Och nu är det klart, sänkningen uteblir. Enligt Du&jobbet har Arbetsmiljöverket beräknat kostnaderna för införandet av ett lägre gränsvärde till runt två miljarder i en engångskostnad, samt ytterligare årliga kostnader.
– När vi tittat på kostnader för ett sänkt gränsvärde och ställt det mot effekter i minskad sjuklighet går det inte ihop, säger Jens Åhman, enhetschef på Arbetsmiljöverket till Du&jobbet.
Byggnads arbetsmiljöombudsman, Ulf Kvarnström, har tidigare berättat för Byggnadsarbetaren om sin oro för att gränsvärdet inte skulle sänkas.
– Det vore en katastrof. Byggnadsarbetare arbetar ju i den här typen av damm hela tiden, det krävs en sänkning av gränsvärdet för att skydda dem, säger han.

Läs också Vill stoppa livsfarligt damm på bygget – stor granskning

LÄS MER:
”Arbetare riskerar att bli sjuka och dö i onödan”.
Kvarts i byggdamm skördar liv
”Jag hade lungor som en 65-åring”


Maria Albin är överläkare
och professor vid institutet för miljömedicin i Stockholm. Hon och hennes kollegor har länge kämpat för en sänkning.
– Dagens gränsvärde innebär en klart förhöjd risk för att arbetare ska få lungcancer, silikos och kronisk obstruktiv lungsjukdom (kol). Det innebär risker långt över det acceptabla. Arbetarna riskerar att skadas och dö i onödan, trots att vi vet hur man ska hindra det, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trots forskarnas varningar – gränsvärdet på kvarts sänkts inte: "Kan dö i onödan"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig