info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utsattes för asbest i tre veckor: "Det var massor med damm"

Ett rivningsprojekt har stoppats i Stockholm efter att rivningsarbetare i tre veckor har utsatts för asbest. Miljöinventeringen hade missat asbesten i fix och fog.

Möte efter asbeststoppet på arbetsplatsen i Hjorthagen. Byggnads Tomas Kullberg och Victor Ramirez, skydddsombud diskuterar det som hänt. Foto: Hans Reuterskiöld /Byggnads

Rivningsarbetare har jobbat i flera veckor i damm utan att veta att det innehåller livsfarliga asbestfibrer. I onsdags stoppades jobbet på bygget i Hjorthagen

– Jag är jätteförbannad och orolig. Det har varit massor med damm, vi har utsatts för stora mängder. Vi har fått i oss asbest via andningen och gått runt med fibrerna i våra kläder, säger Victor Ramirez, skyddsombud och rivningsarbetare.

Läs också Asbest – en livsfara än i dag

Han och fem kollegor har under tre veckors tid rivit mosaik med fix och fog som innehåller asbest. Det var en miss i miljöinventeringen som gjorde att rivningsarbetarna aldrig fick veta att de rev i asbesthaltigt material.

– Jag frågade först om det fanns asbest men fick ett nej till svar. Jag misstänkte ändå att det inte stämde så vi tog prov, som min arbetsgivare, Corvara, skickade in. När det visade på asbest stoppade jag och företaget jobbet, berättar Victor Ramirez.

Efter upptäckten har alla rivningsarbetare skickats på läkarundersökning. Victor Ramirez säger att både han och arbetskamraterna känner sig oroliga på grund av de allvarliga riskerna.

– Man vet ju att asbesten är farlig på sikt. Att det tar flera tiotals år innan man vet om man skadats. Det är hemskt att veta att detta hänt oss och att man inte vet hur man påverkas, säger han.

Asbest kan bland annat orsaka lungsäckscancern mesoteliom och lungcancer.

Läs också Varnar för asbest i gamla hus - "I slutändan får byggnadsarbetarna ta smällen"

Arbetena i Hjorthagen består av en helrenovering av äldre hus. Beställare är Frälsningsarmen.
Anders Lindeborg är projektledare på Cowi Projektbyrån som är ansvarig för projektering och miljöinventering.

Varför missade ni asbesten i miljöinventeringen?

– Vi har anlitat ett företag som har mycket erfarenhet av miljöinventeringar och man har tidigare hittat asbest i andra delar i byggnaden. Här var innerväggen täckt med en målad väv som satt över mosaiken, som var fäst med fix och fog där det fanns asbest. För att hitta asbest här hade man behövt borra upp väggen först. Det är sällan man gör det när folk bor kvar, säger han.

Rivningsmassor på byggarbetsplatsen i Hjorthagen. Foto: Hans Reuterskiöld/Byggnads.

Men avsikten med miljöinventeringen är väl att man ska se var det finns asbest?
– Miljöinventeringar blir tyvärr inte alltid heltäckande, därför har vi uppmuntrat att man ska vara försiktig och ta prover på plats, säger Anders Lindeborg.

Victor Ramirez säger att han och de andra anställda i morgon ska ha ett möte tillsammans med sin arbetsgivare, Corvara.

Läs också Vill hindra nya dödsfall i asbestcancer

– Det som har hänt har utretts och man har tagit luftprover i lokalerna. Vi ska ha ett möte och planera hur vi ska gå vidare, säger han.

Byggnads regionala skyddsombud Tomas Kullberg har varit på platsen.

– Jag har varit där och pratat med rivningsarbetarna och deras arbetsgivare. De har gjort vad de ska göra och nu väntar vi bara på att en ny miljöinventering görs. Vi ska ha ett möte när den är klart och se hur vi ska gå vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utsattes för asbest i tre veckor: "Det var massor med damm"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig