info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Slarv med asbestskydd på byggarbetsplatser

Mer än var tionde bygge klarar inte av asbetskraven. Det visar nya siffror från Byggnads som genomfört skyddsronder på 128 byggen över hela landet.

När Byggnads under genomförde den årliga arbetsmiljöveckan framkom det flera brister i asbetsskyddet. Bland annat saknades det skyltar och slussar samt att medicinska kontroller hoppats över eller att tillstånd saknades.
– Alla dessa brister är allvarliga. Föreskrifterna finns där för att skydda människors liv och hälsa och ska följas, säger Ulf Kvarnström, som är ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Byggnads, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Dammigt under arbetsmiljöveckan

Läs också Utsattes för asbest i tre veckor: "Det var massor med damm"

Stor risk för cancer

En byggarbetare som andas in asbest löper stor risk att få mesoteliom, en form av obotlig cancer som sätter sig lungorna och drabbar i princip enbart personer som varit i kontakt med asbest genom sitt arbete.
Enligt Ulf Kvarnström är det mycket viktigt att arbetsmiljöplaner följs på byggarbetsplatser – trots detta så slarvas det. Asbest har varit totalförbjudet i Sverige i 35 år och cancerfallen kopplat till det farliga ämnet bör minska, istället ökar de.

– En del av ökningen beror på att man arbetar på fel sätt, och utan skyddsutrustning, vid renoveringar av bostadshus, säger han. Ulf Kvarnström menar att en lösning är att få in skyddsombuden tidigt när en renovering planeras.

Läs mer: Asbest – en livsfara än i dag

Läs mer: Nytt asbestlarm om fönsterkit

Genomför årliga kontroller

Varje år genomför fackförbundet Byggnads en arbetsmiljövecka då de regionala skyddsombud genomför skyddsronder med fokus på särskilda områden.
Av de 128 ronder som genomfördes med fokus på asbest uppvisade 16 stycken arbetsplatser (13 procent) brister. Det kan röra sig om allt från att man inte satt upp skyltar eller slussar till att man hoppat över medicinska kontroller eller helt enkelt inte skaffat de tillstånd som behövs.

ASBEST OCH SJUKDOMAR:
Asbestfibrer kan orsaka flera allvarliga sjukdomar, däribland dödliga cancerformer:

  • Cancern mesoteliom i lungsäck eller bukhinna.
  • Lungcancer.
  • Lungsjukdomen asbestos.
  • Lungsäcksinflammation.
  • Pleuraplack, beläggningar på lungorna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Slarv med asbestskydd på byggarbetsplatser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig