info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

De har jobbat sig igenom vägg efter vägg. Testat tigersågar mot gipsväggar och reglar. Till slut utsåg bygglaget sin favorit.
– Hiltis maskin är bäst. Den är starkast, stadigast och gör jobbet effektivast. Jag gillar att den väger lite mer, då behöver jag inte själv ta i så mycket, säger rivningsarbetaren Alvaro Jara.

Klicka här och läs hela testresultatet (PDF-dokument, 273 kB)

Han prövade tigersågarna tillsammans med tre kollegor vid Corvara Miljörivarnas arbete på ett bygge i södra Stockholm. De säger att det för deras del skiljer uppemot 50 procent i effektivitet mellan den bästa och sämsta maskinen i testet.

Hilti vinner
Hiltis maskin får mest femmor av arbetarna men tidningen Byggnadsarbetaren drar ner slutbetyget till en fyra, på grund av dess höga vibrationstal. Vibrationsskador är den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar. En maskin med Hiltis värde, 20 meter per sekundkvadrat, uppnår gränsvärdet för daglig exponering efter en halvtimma. Maskinen med de lägsta vibrationerna i testet, mindre än hälften, får användas i fyra timmar innan gränsvärdet är uppnått.

Funktionella
Två andra maskiner, Makita och Hitachi, hamnade på samma slutbetyg som Hilti, bland annat eftersom de vibrerar mindre. De fick ett något lägre betyg av rivarna, men ansågs bra och funktionella för jobbet.
– Makitan fungerade jättebra, var en av favoriterna men jag uppskattade också att Hitachin hade lägst vibrationer. Det spelar roll, säger Alvaro Jara.

Ont i armen
Samma vibrationer kan upplevas olika. Alvaro säger att han hade betydligt svårare att jobba med Dewalten som vibrerade ungefär lika mycket som Hiltin.
– Jag fick ont i armen och måste ta mer pauser. Den maskinen var för lätt, kändes mer som en maskin för hemmabruk.

Glappande blad
På arbetsplatsen använder arbetarna för det mesta Hilti. Vi har också låtit rivarna, efter deras eget önskemål, använda de rivblad som de använder normalt sett. Har detta gynnat Hiltis maskin?
– Nej, jag har prövat många olika maskiner och kan bedöma om en maskin fungerar bra eller dåligt. Då det gäller sågbladen ska alla gå att använda till alla maskiner, annars är det en nackdel. Man byter ju mellan maskinerna, säger rivaren Daniel Kuback.
På två av maskinerna, Dewalt och Bosch, upplevde rivarna att bladet glappade vid körning.

Hastighet viktigt
Rivningsarbetarna använder tigersågarna för arbete i olika material. Då är det viktigt att man kan ställa in hastigheten på maskinen och rörligheten i bladet.
– De funktionerna var bäst på de maskiner som vi tycker är i topp, säger Daniel Kuback.
Samtliga maskiner i testet är anslutna med sladd. Enligt rivningsarbetarna är det fortfarande det som passar dem bäst. Vid stora rivjobb krävs mycket kraft.

Minimera tiden
Lage Burström vid Umeå universitet forskar om vibrationer.
– De bästa maskinerna är de som är lågt vibrerande och samtidigt effektiva. Att ett lågt vibrationsvärde är bra är självklart, men fungerar maskinerna bra så kan man minimera tiden man arbetar med dem, säger han.

Arbetsgivaren ansvarig
Arbetsgivaren är skyldig att bedöma riskerna och se till att anställda inte skadas. Det finns regler för hur mycket vibrationer man får utsättas för under en arbetsdag. Då man gör bedömningen ska alla verktyg räknas in. Hur mycket man utsätts för beror också på vilka material man jobbar i.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig