info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skarpaste filen i lådan - en kamp mellan två klassiker

MINIBÅGFILAR/ En pålitlig minibågfil är guld värd. Fyra rörmokare ägnade en dryg vecka åt att fila på vilken som egentligen är bäst.

En bra minibågfil är guld värd och ligger alltid i verktygslådan hos en vvs-montör, särskilt när det är dags för rotjobb. Därför lät vi fyra vvs-montörer testa sex olika typer av minibågfilar i en vecka. De utför ett rotjobb 
i Tumba utanför Stockholm där ett 
miljonprogramsområde just nu håller 
på att stamrenoveras av Rörfixaren AB.

KLICKA HÄR OCH KOLLA BETYGEN FÖR ALLA BÅGFILARNA

Efter en veckas hårdkörning med minibågfilarna fick Puk Universalsåg en förstaplacering när totalpoängen räknades fram. Puk gav fina snitt, hade bra skärpa och ett stabilt bladfäste. Den sågade bra i både plast, gängstänger och kopparrör. Det som drog ner betyget något var greppet, handtaget, som inte kändes helt bra för någon av de fyra vvs-montörerna, samt att det var lite krångligt att byta blad.

Som god tvåa, kom Bahco-268. Bahco-268 är en välkänd minibågfil för de fyra vvs-montörerna, eftersom den regelbundet används inom företaget, och två av montörerna tyckte fortfarande att den var bäst i jäm-
förelse med övriga varumärken. Det var framför allt greppet som de 
tyckte var bättre på Bahcon jämfört med Puk. Annars var de båda båg-
filarna nästan likvärdiga. Det som dock drog ner betyget på Bahco-268 var att den sågade sämre i plast, och att bladets infästningar inte riktigt höll i längden, vilket gjorde att 
bågfilen började såga snett efter ett tag.
– Den optimala minibågfilen skulle vara en minibågfil med samma stabilitet som Puk men med Bahcos handtag och grepp, kommenterar Milos Savic, resultatet.

FLER TESTER FÖR RÖRMOKARE
RÖRSKÄRARE

BORRHAMMARE

Absolut sämst betyg, fick de bågfilar som hade för snäv båge.
– Eftersom det inte går att använda den utstickande delen, blir det för liten sågyta att jobba i den här delen, säger Daniel Berlin och pekar på bladet, på minibågfilen Irwin.
Varumärkena ”Irwin” och ”Bahco 208” är exempel på minibågfilar med för snålt tilltagen sågyta. Stanley Fatmax, som helt saknar båge, hade ingen stabilitet alls i bladet, konstaterade flera av vvs-arna i sina utvärderingar.
– Enda tillfället då man skulle kunna få användning av Stanley Fatmax som vvs-are, är om man ska såga jäms med en vägg. Men det gör man ju aldrig, konstaterar Daniel Berlin.

Allra sämst betyg fick Bahco-208. Milos Savic höll på att såga sig i handen när bladet släppte. När han 
skruvade fast bladet igen, vred sig bladet och blev snett. Andreas 
Österback drabbades också av att bladet plötsligt släppte från infästningen på Bahco-208 när han sågade.
– Om det finns risk att såga sig i handen är det ju katastrofalt dåligt, slår Milos Savic fast.

TEXT: NINA CHRISTENSEN

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig