info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Definiera "brist" tack, kära vvs-arbetsgivare

Ont om rörisar/ Ännu en rapport om bristen på vvs-arbetare. Frågan är hur mycket den där "bristen" egentligen är ett uttryck för företagens feghet.

Så länge jag har bevakat byggbranschen har det vid goda tider låtit ungefär så här, både från företagsledningar och rutinerade byggjobbare: ”Lärlingar nu? Inte en chans, vi har alldeles för mycket att göra för att hinna med en lärling.”

Och i dåliga tider har det låtit ungefär så här: ”Lärlingar nu. Skojar du? Vi har ju knappt jobb åt oss själva.”

Jag har länge frågat mig: När är det egentligen dags att ta in lärlingarna?

I samband med att arbetsgivarna inom vvs-branschen släppte sin konjunkturrapport i veckan, nåddes vi ännu en gång av ”nyheten” att vvs-företagen har svårt att hitta rätt sorts folk. Det lilla ordet ”Rätt” är väldigt centralt här.

Det kan låta väldigt objektivt och sakligt. Särskilt om man exempelvis sätter det bredvid ordet ”kompetens”. Företagen kan inte hitta ”rätt sorts kompetens” står det i pressmeddelandet som följde med rapporten.

Nähä.

Betyder det då att det saknas rörmontörer i det här landet.

Inte nödvändigtvis.

I mars i år borrade vår reporter Katarina Connheim lite i den här frågan. SCB:s arbetskraftsbarometer visade då ungefär samma resultat som den senaste rapporten från vvs-arbetsgivarna. Över 80 procent av företagen hade svårt att hitta erfaren personal. ”Rätt” personal om du så vill.

Men SCB:s siffror visade också, att det fanns ganska gott om unga, nybakade vvs-montörer. En av dessa skrev Katarina Connheim om: Filip Westerberg. Han hade nyligen lämnat gymnasiet, men trots att det då som sagt var ”brist” var det ingen som ville ha honom. Istället fick han ta jobb på byggvaruhus för att klara uppehället.

Filip är långt ifrån ensam, om man får tro statistiken.

Visst kan det ändå finnas en brist på montörer. Jag säger inte det.

Det kan vara så att även när man plockat in alla hungriga killar och tjejer som nyss lämnat skolan och lärt upp dem, så finns det jobb över.

Fine.

Men innan det är ordentligt prövat, så borde branschen fråga sig om inte företagen måste bli bättre på släppa fram den nya generationen.

Inom idrottens värld, och särskilt inom svensk herrfotboll, talas det ofta om att tränarna är för fega när det gäller att satsa på nya talanger. Därav sviktande resultat för vårt landslag på senare år.

Jag hoppas att det snart ska visa sig att samma ordning inte gäller i vvs-branschen.

JOHAN SJÖHOLM, redaktör

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig