info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
STAD TILL STAD

Sprängfyllda orderböcker – hittar inte folk: "Behov av att anställa tio snickare"

Byggandet i Kalmar tuffar på rejält och i flera orderböcker är det sprängfyllt. Problemet är bristen på arbetskraft och att få tag på unga som vill jobba på bygget. "Det är bara en på tio som har driv", säger Alex Åkesson, vd på Åkesson bygg i Kalmar.

Foto: Joachim Grusell

Snickaren Rasmus Nyström och hans kollegor bygger en våning på två veckor. Första veckan är det montering av ytter- och innerväggar, sedan sätter de stämp och gör förberedelser inför gjutning.

Nästa vecka håller han och de andra snickarna på med tätningsarbete och varannan fredag är det gjutning. När stommen och taket är på plats är det dags för köksmontering i det 13 våningar höga huset.

95 hyresrätter ska det bli i Bergagården i Kalmar. Det är inte det enda byggprojektet i Kalmar just nu. Det byggs mycket bostäder och flera andra stora projekt är i pipeline, ett nytt fängelse och ett reningsverk bland annat. Rasmus Nyström tycker att byggandet flyter på, trots coronapandemin.

– Vi har fått jobb ändå och det är ungefär lika mycket att göra som tidigare. Det finns jobb att räkna på, så det känns tryggt.

Snickaren Rasmus Nyström är 26 år och har jobbat på Åkesson bygg i fyra år. Foto: Joachim Grusell

Inne på kontoret bekräftar vd:n Alex Åkesson att det är mycket jobb på gång. Bolaget bygger i huvudsak bostäder, men även inom industrin och lantbruket.

– Det är full rulle. Vi har fulla orderböcker ett år framåt i tiden, säger han.

Först var farhågan att coronapandemin skulle ge en nedgång i byggkonjunkturen, men pandemin har i vissa delar genererat fler jobb.

– Det småskaliga byggandet har ökat hos privatpersoner, förklarar Alex Åkesson.

Några mil norrut, i Oskarshamn, håller Fredrik Bladås, vd på byggföretaget Kustbygg AB, med. Även för hans företag har det gått bra det senaste året.

– Så bra framförhållning som vi har nu – ja, då måste vi backa sex till åtta år. Pandemin är en bidragande orsak. Folk har lagt mer pengar på att renovera och bygga om i stället för att resa, säger han.

Ja, det ser bra ut för byggandet i Kalmar län. Enligt Byggföretagens prognos för i år ligger de förväntade totala bygginvesteringarna i länet på nära 10 miljarder, vilket är en liten ökning jämfört med 2020. Både bostads- och anläggningsinvesteringarna förväntas öka något i år.

Problemet för de två företagen som vi pratat med är ett annat: arbetskraftsbristen.

Kustbygg AB, som jobbar mycket med byggservice och mot försäkringsbolag, har stor brist på golvläggare, murare och plattsättare.

– Jag skulle kunna anställa tre–fyra golvläggare på stående fot. Om vi fick fler golvläggare så skulle vi också kunna anställa fler snickare, säger vd Fredrik Bladås.

På Åkesson bygg AB arbetar 50 yrkesarbetare, mestadels snickare. Även här är arbetskraftsbristen ett problem.

– Vi har behov av att anställa tio snickare i dagsläget, men vi får inte tag på någon.

Det saknas en vilja att arbeta åtta timmar per dag.

Alex Åkesson, vd på Åkesson bygg. Foto: Joachim Grusell

Alex Åkesson tror att en förklaring till bristen kan vara att många inte vågar byta jobb under coronapandemin, men det finns också ett annat problem. Återväxten bland de unga är klen.

– Vi har tappat en generation. De har inte samma driv och tanke kring arbetet som de äldre. Det saknas en vilja att arbeta åtta timmar per dag.

Alex Åkesson syftar på de unga som är födda på 90-talet och 00-talet.

– Vi har svårt att hitta bra byggnadsarbetare i den åldern. Det är bara en på tio som har driv.

Är det främst drivet som saknas? Inte kunskaperna?

– Det hänger ju ihop. Om man har en vilja att jobba och en vilja att lära sig, så blir man kunnig. Om man inte har viljan så blir det mellanmjölk av alltihop.

Är det för tufft i byggbranschen?

– Nej, det finns väldigt mycket hjälpmedel i dag som inte fanns tidigare. Det är nog mycket lathet, säger Joakim Persson.

Han är platschef på Åkesson bygg och tycker att mobiltelefonerna gör de unga mer asociala.

– De har svårt att komma in i gänget, eftersom de sitter med sina telefoner på rasterna och är inne i sin egen värld.

Enligt Alex Åkesson har äldre och erfarna byggnadsarbetare ett helt annan driv och inställning till arbetet. Och är mer lojala.

Per-Erik Friberg är 58 år och jobbar som arbetsledare och snickare på Åkesson bygg AB, där han bygger om en kycklingfabrik i Mörbylånga på Öland.

Per-Erik Friberg.

Han tycker också att många unga är trötta och beskriver dem som ”loja”. De kommer inte i tid eller kommer inte alls, i vissa fall.

– Det är roligare att sitta vid datorn än att gå till jobbet. Jag har varit med om att de sitter hela natten och spelar dator och sedan är hemma på måndagen för att de är trötta.

Många har också bristande kunskaper när de kommer från gymnasiet.

– Det finns de som är jätteduktiga också. Men en del vet knappt vad en tumstock är, säger Per-Erik Friberg.

Vems är felet, tycker du?

– Ja, det har blivit för slappt i skolan. Det måste bli mer ordning och reda och skolan måste förbereda dem för den vuxna världen, säger han.

På bygg- och anläggningsprogrammet på Lars Kaggskolan i Kalmar håller byggläraren Per Molinder inte alls med om kritiken mot de unga.

Per Molinder.

– Vi känner inte igen detta och har inte fått dessa signaler. Visst, det finns någon elev som missköter sig och måste gå hem från praktiken varje år, men den stora majoriteten sköter sig.

Under första och andra året arbetar lärarna på Lars Kaggskolan aktivt med de mjuka frågorna. Att det är viktigt att komma i tid och sköta sitt arbete, att jobba i lag och att inte använda mobilen.

– Vi tycker att det blir bättre och bättre. Mobilanvändningen har gått ned och vi har inga problem med det längre. Vi tycker att elever mognar mycket under första året.

Har det varit ett problem tidigare?

– Det kanske inte har varit ett problem, snarare en utmaning. Något som har krävt arbete, omsorg och förklaring, säger Per Molinder.

Tillbaka till bostadsbygget på Bergagården i Kalmar, där det är fredag och Rasmus Nyström hjälper till med gjutningen. Han är 26 år och har arbetat fyra år som snickare på Åkesson bygg. Han känner inte helt igen sig i den dystra bild som målas upp av hans generation och yngre kollegor, men tycker ändå att en del stämmer.

– Jag har inte märkt det på den här arbetsplatsen, där de yngre har skött sig och är i tid. Men det kan säkert vara så att en del unga måste få sig en funderare på vägen.

Och det finns skillnader mellan generationerna.

– Äldre generationen har fått jobba mer även när de var yngre. De har nog lite det tänket från början. I dag är allt serverat och det är inga problem med pengar. Och det finns ju andra saker att göra än jobbet, säger han.



Läs mer: Ny tågtunnel skapar byggboom i hela staden

Läs mer: Bygg ångar på igen i Västerås: ”Var stendött, men nu har det vänt”

Läs mer: Här är det bygg som regerar – nu är byggarbetarna stadens kungar

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sprängfyllda orderböcker – hittar inte folk: "Behov av att anställa tio snickare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig