info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
STAD TILL STAD

Bygg ångar på igen i Västerås: ”Var stendött, men nu har det vänt”

Limträbalkar i luften och ljudet av skruvdragare. Byggföretag på rad. Häng med till Västerås nya stadsdel vid Mälaren för att ta pulsen på byggandet i stan.

Foto: Jonas Bilberg

För några år sedan var det bara en grusplan och en marina på den här platsen. Idag står byggen på rad. De samsas med nya hus där hyresgästerna flyttat in och med gropar där markarbetena för nästa bygge dragit gång. Med sin moderna och sammanhållna arkitektur påminner området om Hammarby sjöstad i Stockholm. Och bostäderna här kostar.

– För några år sedan var det dött på bostadsmarknaden i stan, men det har helt klart vänt, säger snickaren Thomas Pettersson och ser ut över området där kollegor från bland annat JM och NCC jobbar sida vid sida. Stan växer och han tror att det nära pendlingsavståndet till huvudstaden påverkar.

Själv jobbar han på Peab, en av de största byggaktörerna i Västerås och som här på Öster Mälarstrand har flera projekt. I etapper har området byggts ut och just nu håller Thomas och kollegorna på med två hus som ska bli fem och sex våningar höga vid Notuddsparken.

Husen byggs av trästommar och för Thomas, som också är lagbas, är det första gången han bygger höghus i trä.

– Det är nytt för oss och ställer andra krav på byggteknik och att vi håller vattnet borta. Men det är helt klart ett framtidsmaterial och det är lättare att bearbeta än betong. Vi slipper slagborren och använder bara skruvdragare, säger han.

Trähuset på väg upp. Ett av många bostadshus på Öster Mälarstrand. ”För några år sedan var det dött på bostadsmarknaden här”, säger lagbasen och snickaren Thomas Pettersson. Foto:Jonas Bilberg

En bit från Notuddsparken, på Stora torget, finns ett gäng cyklande arbetare i brons. De cyklar till och från jobbet på Asea, ett företag grundat på 1880-talet och vars utveckling präglat stan. Företaget heter sedan länge ABB, är multinationellt och arbetar med elteknik och automation. Det har gett och ger fortfarande en del byggjobb men i stan finns också nykomlingar som batteritillverkaren Northvolt som nyligen byggt en ny, uppmärksammad anläggning.

Men den största snackisen i bygg på senare år har varit fyrstjärniga Steam hotel och actionbadet Kokpunkten, som huserar i ett omgjort, 18 våningar högt och 100 år gammalt ångkraftverk.

”Det är kul att vara delaktig i bygget av sin egen stad”, tycker Tomas Vestman. Foto: Jonas Bilberg

Västeråsbon och snickaren Tomas Vestman kan se över hustaken till Steam hotel, också det ett Peabjobb. Han var där en kort vända men nu är det bostäder vid Notuddsparken som gäller. Han sätter 100 kilo tunga fönster och suckar över att de blir allt tyngre men här har han en maskin till hjälp.

Det har hittills blivit 44 år på olika byggen, nästan alla på hemmaplan.

– Det är roligt att få vara delaktig i byggandet i sin egen stad. Man kan åka runt och se och prata om vad man gjort och det blir ju ganska mycket efter alla år. Det händer att familjen blir less.

Han började på 1970-talet med att bygga bostäder i stadsdelen Skälby, sedan kom många år med rotjobb och nu är det nyproduktion igen.

Limträbalkar till takkonstruktionen lyfts stadigt över bygget till sexvåningshuset. Det doftar friskt av virke, väderprognosen talar om snö. 21-årige Alexander Edvardsson kom hit för ett par dagar sedan, och ingår nu i montagelaget och kopplar balkarna. Också han är Västeråsbo och kom till Öster Mälarstrand redan på sin praktik.

– Här hoppas man ju få jobb under lång tid, säger han.

I hans bekantskapskrets finns andra snickare, betongarbetare och målare. Återväxten verkar tryggad.

På byggnad nummer två har de första väggarna precis kommit upp. Lagbasen Thomas Pettersson är i full färd med att styra upp jobbet. De bygger ungefär en våning på sex dagar.

Träväggarna är som gigantiska bänkskivor med trä rakt igenom. Det gör att installationerna kommer i ett senare skede, så under första stomresningen har snickarna haft bygget mer eller mindre för sig själva. Nu är cirka 25 yrkesarbetare, tillsammans med underentreprenörer, i gång.

Jobbet går på ackord. I Västmanland låg prestationslönen förra året runt 223 kronor i timmen i snitt. Några steg från Thomas jobbar skyddsombudet Ulf Ågren som vakar över skyddet.

– Fallriskerna är viktiga att få bort, vi jobbar ju på hög höjd och på taket är det en lutning på 45 grader.

Byggmarknaden i Västerås har totalt sett gått från överhettad till mer normal. Men flera storprojekt är på gång och nya stadsdelar tillkommer, bland annat i Sätra där 2 500 nya bostäder ska byggas. Det pågår också en förtätning i miljonprogramsområdet Bäckby där Skanska gör flerbostadshus åt Mimer, stans största bostadsbolag.

På planen utanför byggbodarna vid Notuddsparken ser vi hur bygget växer fram. Det är Svanenmärkt, vilket bland annat ställer krav på miljövänliga materialval, till exempel måste alla kemiska produkter och byggvaror uppfylla Svanens krav.

Från början skulle det varit 46 lägenheter i husen. Nu blir de i stället 41 till antalet och det innebär fler fyror.

– Det är alltid de största lägenheterna som är lättast att sälja. De som är top of the line går först, säger platschefen Per Segerlind.

Limträbalkar, takstolar, lyfts upp. Tommy Josefsson i montagelaget tar emot. Sedan blir det rast och skitgubbe vid bordet. Foto: Jonas Bilberg

Byggnads ombudsman Pär Lanninge är en van besökare här, han håller i ackordsförhandlingarna. Men han har också en bra generell överblick över byggandet i stan.

Vid sidan om jättarna finns flera lokala bolag som HMB Construction som exempelvis står för ett skolbygge i området.

– Det är många anbud på varje jobb och det kommer in bolag utifrån, både utländska och svenska, konstaterar han.

I Västerås tycker sig inte Pär se samma arbetslivskriminalitet som han hör om i storstäderna.

– Det kan väl till en del bero på att vi inte har några mastodontprojekt nu. Men visst finns problemen också här. Vissa mindre byggen där vi saknar insyn är som ett stort, svart hål. Vi vet inte vad som sker. Det händer att folk försvinner när vi kommer, säger han.

Samtidigt som anbuden är många råder det enligt ombudsmannen stor brist på vissa yrkesgrupper; det saknas markarbetare, plåtslagare och personal som kan mura. Under lång tid har många jobbat med puts men nu, av miljöskäl, är tegel på frammarsch igen.

Det är roligt med trä, tycker Anders Jansson. Det blir en hel del specialskruv på bygget.

På bygget vid Notuddsparken är det vanligast med folk som pendlar in från grannkommunerna, som Anders Jansson från Skinnskatteberg.

– Vi utifrån är vana vid att pendla. Ibland blir det Köping, ibland Eskilstuna eller Västerås.

Han är nöjd med att äntligen få bygga i trä.

– Det var ju detta man tänkte på när man en gång blev snickare.

Öster Mälarstrand

Området har bebyggts i olika omgångar. Den sista etappen är nu igång. Exploateringen och planeringen av området drivs av Muab Mälarstrandens Utvecklings AB. Bolaget ägs av Västerås stad, JM AB och Peab Bostad.

Trähusen, Notuddsparken

  • Byggherre: Bright Living
  • Huvudentreprenör: Peab
  • Byggstart: 2020.
  • Vad byggs? Bostadsrätter, två passivhus i trä, Svanenmärkt, solceller på taket.
  • Planerad inflyttning: 2021
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg ångar på igen i Västerås: ”Var stendött, men nu har det vänt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig