info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
STAD TILL STAD

Här är det bygg som regerar – nu är byggarbetarna stadens kungar

Högsta siffrorna för bostadsbyggandet någonsin, ett stort sjukhusjobb och mängder av projekt på gång. Byggandet i Nyköping går starkt nu.

Förr i tiden – då kungarna i Sverige hette Knut, Erik och Birger – var landets huvudstad den stad där kungen befann sig för stunden. Och ofta var de här herrarna i just Nyköping, där de regerade från stadens slott.

Med tiden blev Knut utbytt mot Gustav och Stockholm blev landets permanenta huvudstad. Nyköpings centrala roll i den svenska politiken var därmed över. Sedan dess har stan överlevt angrepp från ryssar och våldsamma bränder, och levt i skuggan av de två närliggande storstäderna Norrköping och Linköping. Fram till nu. Något har nämligen hänt. Sedan ett par år tillbaka är det Nyköping som regerar igen. I alla fall när det gäller byggandet.

– Det går bra nu, säger snickaren och Nyköpingsbon Timmy Johansson.

Han, ett tjugotal arbetskamrater på NCC och ytterligare ett åttiotal byggnadsarbetare på olika underentreprenörer knegar nu på för fullt med om- och tillbyggnaden av lasarettet i Nyköping. Det ska byggas några större byggnader med bland annat en ny akutmottagning och två nya entréer samt installeras ett nytt värme- och kylsystem. Med en investering på många hundratals miljoner kronor är sjukhusbygget just nu kungakronan av Nyköpings alla pågående projekt.

Timmy Johansson är snickare och arbetsmiljöansvarig på sjukhusbygget. Mattias Sundström och Peter Lindell flyttar material nere i gropen. Foto: Magnus Liam Karlsson

Det är ett stort projekt, utsträckt över flera år, där olika delmoment ligger utspridda över hela sjukhusområdet. Det största som pågår just nu är den nya entrén, som är inne på slutspurten. Där är det full fart på inredningsjobb och undertak. Men det mest spännande att följa från sjukhussalarnas fönster är bygget av den nya akuten. Där pågår arbetet med grunden. Nere i gropen är själva plattan klar och några grå betongväggar är på plats. En kranförare med lådan på magen lyfter iväg en väggform genom snöyran. Troligen ska den snart dubblas igen och återigen få känna på kraften från färsk betong och vibrostav. NCC gör själva grunden på den här delen. Resten av stommen, från marknivån och uppåt, är utlagt på en underentreprenör.

En av snickarna som ser till att formlåsen kommer på plats är Mattias Sundström. Han har jobbat på NCC ända sedan han gick ut plugget 2009.

– Jag tycker att det varit rätt mycket jobb i stan under hela tiden. Min känsla är att det är en ganska stor inflyttning och det är bra för det driver på byggandet. Det krävs fler bostäder, dagis, skolor och butiker.

Han är bara 17 år, Leo Holmér, men ser redan nu hur han i framtiden kommer bli Nyköping trogen. ”Det är en bra stad och det verkar finnas gott om byggjobb.” Foto: Magnus Liam Karlsson

Vid en armeringsbänk på kanten ner till gropen står praktikanten Leo Holmér. Han är ung och ny på bygget. Just nu går han andra året på bygg- och anläggning och är ute i verkligheten i några veckor. Hur han och klasskompisarna resonerar om Nyköping har stor påverkan på byggandet framöver. Kommunen planerar för en tillväxt på cirka 700 nya invånare per år. Ett mål som är lättare att nå om ungdomarna stannar. Frågan är om Leos uppväxtstad är en keeper i det långa loppet.

– Jag gillar Nyköping så jag kommer stanna kvar. Och det verkar finnas gott om byggjobb. Nu hoppas jag att jag får komma tillbaka och arbeta på loven och sedan få en anställning efter skolan.

Sjukhusbygget i Nyköping
Thomas Jansson, snickare på NCC.

Det här ska byggas:
• Ny entré psykiatriska akutmottagningen
• En akut- och operationsbyggnad
• En ny entrébyggnad
• Installation av nytt värme- och kylsystem
• Ombyggnad specialisttandvården
• Ombyggnad onkologimottagningen
• Nya parkeringsplatser
• Ny kraftstation

Utanför sjukhuset porlar det iskalla vattnet i Nyköpingsån. I en slingrig fåra flyter det fram genom stan ner mot hamnen. På vägen passeras några klassiska äldre byggen som Sankt Nicolai kyrka och Nyköpingshus. Vid utloppet öppnar sig Stadsfjärden och vägen ut mot skärgården. Där, en bit ut längs fjärden, ligger Brandholmen. Det är den stadsdel som växt snabbast i Nyköping de senaste åren. Bostadsrätter och hyreshus i ett utmärkt läge som blandas upp med restauranger, kaféer och glasskiosker. Lägg till ”strosa vid vattnet, solnedgång och båtplats” så fattar ni alla att Brandholmen är Nyköpings bidrag till vågen av sjönära bostadsbyggen som sköljt över landet det senaste decenniet.

Det byggs även bostäder runt om i kommunen utanför själva tätorten. Inflytningen är stark, främst från flera av de mindre orterna i Sörmland. Faktum är att bostadsbyggandet i Nyköping har legat på rekordnivåer de senaste åren och är nu en av de kommuner i hela landet som bygger flest bostäder i förhållande till antalet invånare.

Av de rikstäckande byggföretagen är det NCC och Peab som är mest aktiva i Nyköping. NCC har förutom sjukhusbygget i Nyköping även fått andra större jobb av Region Sörmland i Eskilstuna och Katrineholm. Det påverkar indirekt de anställda i Nyköping där avdelningen till och med fått låna in NCC-folk från Norrköping vilket inte tillhör vanligheterna.

För Peabs del har det varit mycket bostadsbyggen i Nyköping och en hel del jobb i Oxelösund ett par mil bort. De två orterna ligger så nära varandra att de i princip är en och samma byggmarknad. De största lokala byggarna är Byggmästarna, Nyvest Bygg och Janssons Bygg.

Timmy Johansson är snickare och arbetsmiljöansvarig på sjukhusbygget. Han bor tillsammans med sin gravida fru och ett barn i Nyköping. Han tycker det är skönt att kunna jobba på hemmaplan.

– Man vet aldrig men jag hoppas på två till tre år till här på sjukhuset.

Pratar ni hemma vid köksbordet om hur det ser ut för dig och vart du är på väg?

– Det händer och det är naturligtvis en trygghet att veta att man har jobb på orten där man bor under en lägre period. Speciellt med småbarn och så.

Kari Lindgren, armerare.

En annan som gillar att ha nära till bygget är betongarbetaren Kari Lindgren. Han är armerare på NCC och bor ett stenkast från sjukhusbygget. Han njuter av att kunna gå till jobbet.

– Det är skönt att jag har nära, men nu ska jag iväg en sväng till Eskilstuna och sjukhuset där. Vi armerare får ju ofta bara vara med i början av bygget, men det är så det fungerar, säger Kari och fortsätter:

– Jag tror att byggandet kommer att vara starkt i Nyköping även framöver.

Mycket talar för att han har rätt. Trots att produktionen redan idag ligger på en hög nivå så finns det en hel del planerat och som kan fylla på vartefter andra projekt blir klara. Bygget med stort B som det snackas om just nu är ”Nyköpings resecentrum” som är en del av Ostlänken. Ännu är inget klart, men Timmy Johansson utgår från att NCC räknat på jobbet.

– Det har de såklart gjort, men vi vet ännu inget om vem som får jobbet. Det blir spännande att få veta, men det ska byggas mycket annat också. Det ser bra ut.

Läs även : Bygg ångar på igen i Västerås: ”Var stendött, men nu har det vänt”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är det bygg som regerar – nu är byggarbetarna stadens kungar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig