info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En av fem som dör på jobbet är byggnadsarbetare

10 av årets hittills 52 arbetsolyckor med dödlig utgång har skett i byggbranschen. Nu ska Byggnads rikta ljuset mot ett av de stora riskområdena – ställningsbyggen.

Ställningsbyggare och ställningar i fokus på arbetsmiljöveckan 2019. Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

52 dödsolyckor har inträffat hittills i år. Av dem har tio stycken skett inom byggbranschen, visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Bakom siffrorna finns det människor. Bland annat dessa:

Läs också Ny arbetsplatsolycka – man vårdas för livshotande skador

I byggbranschen handlar dödsolyckorna ofta om kläm- eller fallolyckor. Byggnads har en nollvision, att ingen byggnadsarbetare ska dö eller skadas på sin arbetsplats. Men arbetsmiljön är huvudsakligen arbetsgivarens ansvar.

– Inte i något annat yrke skulle dödsfall på jobbet accepteras. Att det är en bransch med risker gör inte att vi ska acceptera dödsolyckor eller att riskera livet och hälsa i ohälsosamma miljöer, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett uttalande.

Varje år arrangerar Byggnads en Arbetsmiljövecka där ett brännande ämne tas upp. 2019 ska Byggnads lyfta ett av branschens högriskområden – ställningsbyggen.

– Arbetsgivarna kan inte längre se mellan fingrarna med bristande säkerhet och frånvaro av till exempel nedfallsskydd och infästningar av byggnadsställningar. Nästa år vill vi inte se att en ende byggnadsarbetare i Sverige behöver sätta livet till, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En av fem som dör på jobbet är byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig