info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så dog sprängaren: "Är fruktansvärt"

En sprängare dog av en flygande sten vid bygget av ett vindkraftverk. "Det är fruktansvärt när sådant här händer", säger Jan Johansson, ordförande i Bergssprängningsentreprenörernas förening.

OBS! Bilden är inte från olyckstillfället. Foto: Mostphotos

En man avled i måndags efter att ha skadats i en olycka under sprängarbetet vid ett vindkraftsbygge i Ånge i Medelpad. Enligt Expressen ska mannen ha varit i 40-årsåldern och fått en sten på sig när han utförde sprängningarna.

Uppgifterna om olyckan är ännu knapphändiga och Jan Johansson, ordförande i Bergssprängningsentreprenörernas förening, känner att han vill veta mer om vad som verkligen hände innan han uttalar sig om det specifika fallet.

Läs också Dagen efter sprängolyckan: ”Brukar bero på dålig täckning eller slag”

– Jag känner inte till att en sprängare har dött av sin egen sten tidigare. Det här låter väldigt konstigt, säger han.

Enligt Jan Johansson har sprängningsbranschen till stor del varit förskonad från dödsolyckor de senaste åren, till stor del eftersom branschen är en av de mest reglerade genom lagstiftning och branschöverenskommelser.

– 2006 skedde en dödsolycka och 2015 skedde nästa och nu händer det igen. Det är inte speciellt frekvent med olyckor men det blir väldigt dramatiskt i vår bransch när det väl händer något, säger han och poängterar att bergssprängning har blivit allt säkrare.

– Merparten av de sprängningar som görs i landet sköts på ett väldigt bra sätt. Går vi tillbaka 20–30 år i tiden så kanske det var lite si och så med just den här biten. Men branschen har skärp till sig och det är ovanligt att det händer allvarliga olyckor.

Då måste det vara ett hårt slag mot branschen när sådant här händer?

Läs också Efter sprängningsolyckan – "Han stöttas och får hjälp"

– Så är det ju. Som branschförening är vårt främsta mål är att jobba med arbetsmiljö och säkerhet, det vi jobbar med ständigt.

Även på ett personligt plan har Jan Johansson påverkats av dödsolyckan.

– Det är fruktansvärt när sådant här händer, riktigt tragiskt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så dog sprängaren: "Är fruktansvärt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig