info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

5000 nya jobb inom anläggning fram till 2029: ”Vi är så klart glada”

Fem tusen nya jobb i anläggningsbranschen. Det kan bli följden av regeringens infrastruktursatsning. Maskinförare och kranförare kan räkna med goda jobbchanser framöver.

Byggandet av bostäder går ner. Peab tillkännagav igår att det kommer att bli uppsägningar. Samtidigt kommer staten att satsa stora belopp på järnvägar, vägar och sjöfart, vilket enligt experter på Sveriges Byggindustrier genererar cirka 5000 nya jobb inom anläggningsbranschen.

Regeringen tillkännagav för ett par veckor sedan att staten satsar ännu mer på infrastruktur än det tidigare var tänkt under de kommande tio åren. Totalt kommer cirka 700 miljarder kronor att gå till investeringar i till exempel nya järnvägssträckor, vägsträckor, nya broar och tunnlar.
-Vi beräknar att det kommer att ge cirka 4000-5000 nya jobb inom de närmaste tio åren, säger Johan Deremar, nationalekonomi och analytiker på Sveriges Byggindustrier.

Läs också Trafikverkets prispress dumpar lönerna på storbyggen

I beräkningen ingår alla typer att jobb inom anläggningbranschen, även tjänstemannajobb.
-Men yrkesarbetare som är specialiserade, till exempel kranförare, maskinförare, bergssprängare, och betongare, kommer förmodligen att ha en bra arbetsmarknad framöver, säger Johan Deremar.
Han påtalar dock att det finns en viss osäkerhet i siffrorna bland annat på grund av att jobbtillväxten för arbetare beror på vilka företag som Trafikverket sluter avtal med.
-Vi är så klart glada över satsningen. Men vi vill också säga att det är lätt att göra utfästelser. Sen kan det hända mycket saker innan spaden verkligen sätts i marken. Sen beror det också på vem som blir entreprenör i projekten om det blir en jobbtillväxt i Sverige eller ej, säger han.

Byggnadsarbetaren publicerade tidigare en artikel som handlade om globaliseringen i anläggningsbranschen, utifrån en rapport från fackförbunden i 6F, samt Arena Idé. Rapporten visade att Trafikverket medvetet tagit in utländska byggjättar för att sänka kostnaderna på svenska infrastrukturprojekt.

Här kan du kolla framtidens stora byggprojekt i din region. Vi publicerar hela listan på större investeringar över 100 miljoner, samt planerad byggstart. Många projekt startar under de närmaste åren 2018-2021.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 5000 nya jobb inom anläggning fram till 2029: ”Vi är så klart glada”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig