info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter sprängolyckan i Medelpad – material från platsen undersöks

En sprängare avled under arbetet med ett vindkraftsbygge i november. Nu analyserar polis och åklagare fynd från platsen.

Förundersökning pågår kring sprängolyckan i Ånge. (Genrebild.) Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Den 19 november avled en man i 40-årsåldern under ett sprängarbete vid ett vindkraftsprojekt i Ånge, Medelpad. Sprängaren arbetade ensam och tros ha fått en sten på sig när han utförde sprängningarna.

Kammaråklagare Aino Pietilä är ansvarig för undersökningen och berättar för Byggnadsarbetaren att en undersökning har genomförts och att ”vissa föremål” har undersökts från platsen. Men det är fortfarande oklart hur olyckan egentligen har gått till.

Läs också Så dog sprängaren: "Är fruktansvärt"

Det låter konstigt att han skulle ha träffats av sin ”egen” sten, säger en sprängexpert vi talat med.

– Det är väldigt svårt att spekulera. Ingen har varit på plats. Han har ganska kort tid efter händelsen blivit påträffad av en annan person som arbetat där, men det finns inga ögonvittnen till själva händelsen.

Så hur går utredningen vidare?

– Vi får analysera det material som har tagits i beslag och ska titta närmare på förhållandet till uppdragsgivaren. Vem som är ansvarig för arbetsmiljön är alltid en central fråga i den här typen av utredningar.

Borde ni inte veta det redan nu?

– Mycket talar för att han själv är ansvarig för arbetsmiljön, för han agerade som egenföretagare och inte som inhyrd. Men det ska vi reda ut så att det inte råder någon tveksamhet om det. Vi måste titta noga på vad som är avtalat mellan den omkomne och uppdragsgivaren. Men jag har inte fått ta del av kontraktet ännu.

Händelsen rubriceras i nuläget som vållande till annans död och arbetsmiljöbrott. Men ingen är misstänkt i nuläget.

– Även om det inte skulle vara fråga om arbetsmiljöbrott måste vi titta närmare på olika omständigheter, om till exempel någon utomstående har agerat på ett sätt som kan leda till misstankar om vållande till annans död, säger Aino Pietilä.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter sprängolyckan i Medelpad – material från platsen undersöks

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig