info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dom sa "utbilda er så får ni jobb" – nu är lärlingarna besvikna: "Känner mig lurad"

De fick höra ”utbilda dig inom vvs så får du jobb direkt”. Men verkligheten för många lärlingar är en helt annan. ”Det känns som jag har pluggat tre år i onödan. Jag känner mig lurad."

vvs-lärlingar ratas av företagen
Lärlingen Anthony Abdo, 18 år, vill inget hellre än att få en lärlingsplats. Foto: Privat

Det säger Anthony Abdo, 18 år, som har sökt mängder med lärlingsplatser inom vvs-branschen sedan sommaren 2023, då han gick ut gymnasiet.

Han har försökt att få in en fot på alla vvs-firmor i sin hemstad Västerås och även hos många andra företag i närliggande städer som Enköping, Sala och Stockholm. Positiva besked hittills: Noll.

– Jag har fina referenser och bra kontakter. Det spelar ingen roll. Ingen vill ha en lärling. Jag får se hur länge det går att hålla på så här. Just nu jobbar jag extra på en restaurang.

”Känner mig lurad”

Att det är tufft att få en lärlingsplats är långt ifrån något nytt. Men i och med höga räntor, lågkonjunktur och många konkurser är läget värre än på länge. Trots det hävdade Installatörsföretagen nyligen att de saknas 28 000 installatörer inom vvs och fastighetsteknik samt elektriker i Sverige.

Det fick många lärlingar att reagera och undra om det verkligen stämmer, och varför det i så fall finns ett så svagt intresse av att ta hand om alla lärlingar som verkligen vill jobba inom branschen.

– Jag dödar nästan mig själv för att komma in på arbetsmarknaden. Jag valde att utbilda mig till det här eftersom det fanns stora möjligheter att få ett jobb. Nu känns det som att jag har pluggat tre år i onödan på gymnasiet. Jag känner mig lurad, säger Anthony Abdo.

LÄS ÄVEN: ”Borde vara obligatoriskt att ta emot lärlingar”

Det handlar om minst 50 jobb. Men det är helt kört

En annan lärling som Byggnadsarbetaren pratat med berättar att han försökt att hitta en plats i över nio månaders tid.

– Jag har sökt i Helsingborg, Malmö, Ystad, Trelleborg och även Göteborg. Det handlar om minst 50 jobb. Men det är helt kört.

Hur känns det?

– Lite sjukt om jag ska vara ärlig. Under utbildningen snackades det hela tiden om att att branschen skriker efter folk, men så är det inte. Ingen vill ha oss. Det var till och med svårt att få en praktikplats.

”Kommer behövas”

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen, har förståelse för att det finns en frustration när lärlingar hör att det saknas 28 000 personer, samtidigt som det näst intill är omöjligt att själv ta sig in på arbetsmarknaden.

– Jag förstår verkligen att det är tufft just nu. Vi befinner oss i en kraftig lågkonjunktur och är med om den tuffaste byggkrisen sedan 1993. Men det viktiga är att ha blicken på den långa horisonten och kämpa sig igenom det här, den långa trenden är att lärlingarna verkligen kommer behövas.

Ser du någon ljusning?

– Tyvärr handlar det om några tuffa år framöver. Men jag vet att lärlingarna kommer behövas så det bara visslar om det sen. Det gäller att de övervintrar och härdar ut. Det är inget snack om att en utbildning inom vvs- eller elektriker den bästa försäkringen man kan ta.

”Eländigt just nu”

Henrietta Ludwig är verksamhetschef på vvs-branschens yrkesnämnd. Hon är inne på samma linje. Ingen ljusning i närtid – men lovande på längre sikt.

– Det är riktigt eländigt just nu. Konjunkturen påverkar verkligen. I snitt är det drygt 30 procent färre tecknade lärlingsavtal från februari förra året till januari i år, och vissa månader har det varit så mycket som 60 procent färre platser.

Hon fortsätter:

– Det finns självklart en risk att färre söker sig till yrket när det inte går att hitta lärlingsplatser. Men den dag byggandet sätter fart igen kommer branschen skrika efter montörer.

”Vinn-vinn för branschen”

Men enligt Wilhelm Bertilsson, ungdomsansvarig på Byggnads region Mälardalen, går det inte bara att skylla på lågkonjunkturen, problemet är större än så.

– Vi har haft en högkonjunktur i otroligt många år, men företag har ändå valt att inte ta in lärlingar, säger han.

Wilhelm Bertilsson.

Unga Byggare, Byggnads ungdomssektion, driver frågan om att det ska ställas krav på lärlingsplatser vid offentliga upphandlingar.

– Det är det absolut bästa sättet att kompetensförsörja branschen. Samtidigt är det ett bra sätt att komma åt arbetslivskriminaliteten. De arbetsgivare som har en fungerande verksamhet kring sina lärlingsplatser kan inte ägna sig åt fusk, för då finns det andra regelverk som kommer in. Att beställare ställer krav på lärlingsplatser vid upphandlingar är helt enkelt en vinn-vinn-situation för hela branschen.

Varför görs det då inte?

– Det är “the million dollar question”. Man är nog lite för feg för att ställa de kraven. Det finns rätt verktyg i verktygslådan, det gäller bara att politikerna börjar våga använda dem.

______________________________________________________________________________________________

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Positiv framtid – om du är färdigutbildad
  • Enligt arbetsförmedlingen ser det ljust ut för färdigutbildade vvs-montörer.
  • Bedömningen är att det kommer vara liten konkurrens om jobben för vvs-montörer under det närmaste året. På två års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för vvs-montörer kommer vara mycket stora.
  • För att bli färdigutbildad krävs en lärlingstid på cirka två år.
  • För att din lärlingstiden ska räknas och och lärlingen ska få ett  certifikat krävs det att företaget som erbjuder lärlingsplats är anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl.

Källa: Arbetsförmedlingen / vvsyrken.se

 

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dom sa "utbilda er så får ni jobb" – nu är lärlingarna besvikna: "Känner mig lurad"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig