info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det borde vara obligatoriskt att ta emot lärlingar

Om vi vill ha sunda byggen är det dags att ändra på lärlingssituationen nu.

Många nästan-färdiga-byggnadsarbetare får aldrig sitt yrkesbevis. Foto: Adobe Stock

Att det är brist på byggnadsarbetare i Sverige verkar de flesta vara överens om; facket, byggindustrin och företagarna själva. Det är sådan brist att arbetskraftsinvandringen till dessa yrken är enorm.

Men det finns en grupp som inte håller med om det och det är lärlingarna. Eller rättare sagt de som vill bli lärlingar. Den 10 februari gjorde de sina röster hörda genom att anordna en demonstration.

Och jag förstår dem. Ända sedan jag började bevaka bygg – och det är många år nu – har svaret alltid varit att byggbranschen själv måste ta ansvar för återväxten. Det vill säga ordna fram lärlingsplatser till alla som går byggymnasium. (För att få sitt yrkesbevis ingår det nämligen att du går som lärling i 30–36 månader efter att du avslutat utbildningen).

Alldeles för få tar emot. Många nästan-färdiga-byggnadsarbetare får därför aldrig sitt yrkesbevis.

Men som alla vet vid det här laget så funkar inte det och jag har skrivit om det förr. Alldeles för få tar emot. Många nästan-färdiga-byggnadsarbetare får därför aldrig sitt yrkesbevis. Många jobbar ändå och får sämre betalt, andra byter yrke för de kommer inte in i branschen. Det är sedan gammalt, som man säger.

För att kompensera för bristen som uppstår i dessa yrken tar företagen i stället in arbetskraft från andra länder. Och i samband med det fuskas det ofta friskt med både lön och arbetsvillkor. Så är verkligheten i en bransch där varje minut räknas i kronor.

Om vi vill ha sunda byggen är det dags att ändra på lärlingssituationen nu. Ett första steg är att uppdatera kollektivavtalen med skrivningar om obligatoriska lärlingsplatser. Därefter kanske införa ett bidrag för småföretagare som vill ta sig an unga under utbildning. Det kan väl inte jag vara den enda som kan formulera?


Kriget i Ukraina är inne på sitt andra år. Glöm inte våra bröder och systrar som skyddar hela Europa åt oss.

Mycket snack om visitationszoner. Men ingen vet om det ger resultat. Varför inte ta reda på det först?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig