info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stadens krav på byggbolagen: ”Måste ha lärlingar för att få jobb”

Byggbolag som vill göra jobb åt Skellefteå kommun måste framöver ha lärlingar anställda. Men det finns undantag.

Daniel Envall (S), ombudsman på Byggnads i Västerbotten. Foto: Mostphotos/Privat

För ett tag sedan skrev Daniel Envall (S), ombudsman på Byggnads i Västerbotten och ledamot i kommunfullmäktige, en motion om att kommunen bara ska anlita byggföretag med lärlingar.

– Motionen handlar om att vid upphandlingar av byggentreprenader ska projekten gå till byggbolag som har lärlingar anställda. De behöver däremot inte vara några på det aktuella kommunala bygget som upphandlas, utan det räcker med att de har lärlingar på andra byggen, säger Daniel Envall.

Läs också Två år efter hyllad Skanska-satsning – nu tvingas lärlingar bort

För två veckor sedan var motionen uppe på fullmäktige i Skellefteå. Resultatet blev att kommunen framöver ska kräva att det finns lärlingar, men att det samtidigt finns möjlighet till undantag.

– Det gäller specifika entreprenader där man tror att det kan vara svårt att uppfylla målet med lärlingar. Det kan vara en maskinentreprenad där det finns många enmansföretagare. Men i det stora spelar det ingen större roll, andemeningen är att lärlingskravet ska in i kommunens styrdokument.

Ett typiskt jobb som går ut på räkning i kommunen är förskolor och vanliga grund- och gymnasieskolor. Sedan finns det även en del ramavtal som innehåller visst underhållsarbete och mindre nybyggnation.

En morot för att få fler byggbolag att utbilda lärlingar

Vad händer om ett byggbolag som får ett projekt tack vara att de har lärlingar och sedan väljer att lägga ut ett jobb på en underentreprenör som inte har lärlingar?

– Vi kan inte styra över det. Säg att Skanska skulle ta ett jobb men sedan säger att de lejer bort en del av projektet. Då blir det svårt att göra något åt det. Men själva grundtanken är att Skanska då ändå följer det här med lärlingskravet. Om det däremot är ett byggledningsföretag som tar projektet och sedan lägger ut allt arbete så ska byggledningsföretaget anlita byggbolag där det finns lärlingar, säger Daniel Envall.

Vad händer om ni får in ett mycket lägre anbud för ett företag som inte har lärlingar anställda?

– Jag tror inte att lärlingarna påverkar kostnaden så mycket för ett byggbolag, utan det här ska mer ses som en morot för att få fler byggbolag att utbilda lärlingar.

I Skellefteå Kommun är det stora problem med att få elever att fullfölja byggutbildningen. Endast 50 procent av eleverna som börjar på byggprogrammet plockar i slutändan ett yrkesbevis.

Tror du att fler byggbolag kommer anställa lärlingar nu?

Läs också 30 lax i bonus för färdigbakad plåtlärling: ”Måste bli fler”

– Absolut. De som inte anställer lärlingar kommer inte kunna vara med och räkna på jobb i Skellefteå kommuns regi. Det är det som är tanken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stadens krav på byggbolagen: ”Måste ha lärlingar för att få jobb”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig