info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

30 lax i bonus för färdigbakad plåtlärling: ”Måste bli fler”

Nu ska fler lärlingar inom ventilation- och byggnadsplåt ta yrkesexamen. Det är målet när PVF Yrke & Utbildning inför en premie för företagen.

Till vänster Loke Bodén som gör sin lärlingstid hos TakTec i Falun. Till höger handledaren Mattias Nordlund. När Loke är klar med utbildningen och tar ut sin yrkesexamen kan TakTec söka premien på 30 000 kronor. Foto: Pressbild: Patrik Eriksson

Premien på 30 000 kronor kan sökas av samtliga företag i branschen som är anslutna till Plåt- och Ventavtalet. Det gäller även dem som har häng på kollektivavtalet. För att bli aktuell för att få bonusen måste företagen teckna ett utbildningskontrakt, PVF-KUB, med en lärling som sedan fullföljer lärlingstiden och avlägger en yrkesexamen. Erbjudandet gäller för såväl gymnasielärlingar som företagslärlingar.

Annika Waernström, vd på PVF Yrke & Utbildning. Pressbild: JEZZICA SUNMO

– Vi måste bli fler då det är brist på båda yrkena, men vi inför premien även för att se till att utbildningen blir bra både för lärlingen och företagen. Det här med handledarrollen är väldigt viktigt för en lärling, säger Annika Waernström, vd på PVF Yrke & Utbildning.

Under de senaste fem åren har det i genomsnitt tecknats 85 lärlingskontrakt som uppfyller kraven. En siffra som man på PVF Yrke & Utbildning nu vill öka.

– Vi anser att företag som åtar sig att handleda och utbilda duktiga yrkespersoner ska belönas. Det här bidraget täcker givetvis inte all tid och alla omkostnader, men är symboliskt viktigt och ett steg i rätt riktning, säger Annika Waernström.

Är symboliskt viktigt och ett steg i rätt riktning

Är det svårt att hitta lärlingsplatser idag?

– Det kan vara lite svårt och då speciellt i storstäderna. Sedan har pandemin påverkat det senaste året.

Läs också Hantverkarna om sina värsta uppdrag: ”Har fortfarande mardrömmar”

Händer det att plåtlärlingar blir utan plats?

– Det är inte så vanligt att de blir helt utan plats, så det är inget jätteproblem. Men vi gör den här satsningen för att utbildningen ska bli bättre och att de lärlingar som kommer ut tar sin yrkesexamen. Det är det inte alla som gör idag.

Det är PVF Yrke & Utbildning, som ägs gemensamt av arbetsgivarna Plåt & Ventföretagen och Byggnads, som kommer ha ansvaret för utbetalningen av premien.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 30 lax i bonus för färdigbakad plåtlärling: ”Måste bli fler”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig