info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hantverkarna om sina värsta uppdrag: ”Har fortfarande mardrömmar”

Vi ringde runt för att höra vilka arbetsmoment som är "skadliga" för humöret. Plattsättare, golvläggare och en plåtslagare delade med sig. Fasade plattor, Altromattor och taknockar verkar sänka humöret.

"Fasade 10x20, toppar listan över hemskheter" säger plattsättaren Christian Karlberg, med glimten i ögat. Foto: Privat

”Det finns många hemska saker i världen. Typ världskrig, IS, miljöförstöring. Det som toppar listan är nog ändå att foga fasade 10×20”. Så skrev plattsättaren Christian Karlberg på Facebook och lade upp en bild.  Vi kontaktade Christian, som jobbar på Colorama i Osby, för att höra varför fasade plattor toppar listan och för att fråga om resultatet.

Christian Karlberg

− Det som är jobbigt är att fogen fastnar i den fasade delen och det blir väldigt mycket tvättande efteråt. Det är inte kul. Det är bara väldigt tråkigt, säger han, och tillägger: det blev fint sen. Till slut.

Christian fick många inkännande kommentarer av kolleger på Facebook. Fast en kollega berättade att det fanns något som var ett snäpp värre. Han skrev:

”Finns värre. 7.5×15… Djupa fasade… Vi fogade 10 000 av dom. Drömmer fortfarande mardrömmar…”

Vad är då golvläggarnas värstingjobb? Vi ringde upp golv- och mattläggaren Pelle Agelstam.

Pelle Agelstam

Han berättade om ett återkommande problem. Det handlade om dammsugning. Den noggranna dammsugning som görs innan limmet läggs på och mattan rullas ut. Golvet måste då vara helt fritt från små gruskorn som syns väldigt väl under nylagda mattor.

− Precis då, kommer det alltid någon och säger: ”jag ska bara hämta en grej där borta”. De vill gå där man har dammsugit. Folk ber snällt och säger, ”det går fort, ska bara….”, berättar Pelle, som till vardags jobbar på Enskede parkett och kakel.

En del menar då att de kan ”Hoppa över”, säger han.

– Ja tjena, det funkade inte ens när de var tonåringar och skulle hoppa tre meter i plugget.

Ida Hammar på P&B Golv AB, berättar om sin mardröm.

Ida Hammar

– Det var en kall vårdag ute på en ö i Bohuslän. 

En offentlig utomhustoalett skulle få ett nytt golv, Altro Safe hette mattan. Vinande vindar och max 2-3 grader ute. Altromattor är tjocka pjäser, minst 3 mm tjocka. Mattan hade legat i bilen över natten.

− Ni kan tänka er hur mjuk och fin den var. Att lägga en sådan matta är som att lägga plåt. Sedan försöka värma upp den för att få uppvik. Man måste nästan vara plåtslagare för att klara det. Nej fy, det var hemskt.

Patrik Backe, plåtslagare från Höör i Skåne, har andra saker att kriga mot. Känslan som infinner sig när man sitter grensle över en taknock och gör nockfals och har ett helt bostadsområde framför sig.

Patrik Backe

−Jag hade ett sådant jobb inne i Malmö, det var hur många nockar som helst på det jobbet. Man sitter och tittar ut över den långa sträcka där man ska jobba med och ser vad man ska igenom. Att sitta grensle och hasa fram är inte kul precis. Usch, det gör ont i ljumskarna.

Patrik berättar om en kollega som hittade en lösning på problemet:

−Han tog upp en hästsadel på taket och placerade över nocken.

Kanske något för fler att ta efter?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hantverkarna om sina värsta uppdrag: ”Har fortfarande mardrömmar”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig