info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två år efter hyllad Skanska-satsning – nu tvingas lärlingar bort

Alexandra Bemvén satsade allt som vuxenlärling på Skanska. Hennes högsta dröm var och är att bli färdig snickare. Men hon blev grymt besviken. Byggnads kritiserar nu Skanska både för uppsägningar och dålig handledning av flera lärlingar.

2019 drog Skanska igång sitt projekt ”Bygg din framtid”. Ett lärlingsprogram som vände sig till kvinnor i åldrarna 20-45 år och som jobbade eller var arbetssökande inom andra branscher. Satsningen fick mycket uppmärksamhet och besöktes bland annat av dåvarande bostadsminister Per Bolund.

2019. ”Det är dags att ändra bilden av vad som är en byggarbetare. Den behöver inte vara gjuten i en form. Skanskas lärlingsprogram är ett sätt att arbeta praktiskt för att den ska ändras” sa bostadsministern Per Bolund under sitt besök på Skanska för två år sedan. Pressbild: Skanska

En tid innan ministerns besök kom Alexandra Bemvén till Skanska som vuxenlärling, efter att ha gjort klart sin gymnasieutbildning inom bygg- och anläggning.

– Jag har alltid velat bli snickare. Jag gillar att röra på mig, att skapa något och jobba med andra.

Även om hon tycker att det brast i handledning gillade hon sitt jobb.
– Jag trivdes med jobbet och arbetskamraterna och de trivdes med mig. Jag hade ju en fördel genom att jag hade en grundutbildning inom bygg- och anläggning.

Det var så drastiskt, en chock

Alexandra säger att hon satsade allt. Kom hem helt slut på kvällarna, orkade knappt prata med sin man och son. Drömmen som hägrade var att bli klar med sin lärlingstid och få fast jobb.

Men drömmen krossades abrupt i våras, när hon redan gjort den största delen av sin lärlingstid.
– Jag blev inkallad på ett möte på min arbetsplats. Skanskas representant hade med sig papper och jag såg att det stod ”Uppsägning av vuxenlärling”. Det var så drastiskt, en chock. Jag bara satt och tittade på det och sa att jag skriver inte på pappren, säger Alexandra.

Beskedet kom helt oförberett. Hon kände till att det pågick varsel inom Skanska men trodde hon var skyddad. Hon var ju lärling men också anställd före många andra, bland annat före de andra tjejerna i lärlingsprogrammet. Och hon hade en ordentlig byggutbildning.

Alexandra pluggar nu men hade hellre velat stå ute i produktionen som snickare. Foto: Anna Bredberg

Hon har fått hjälp av Byggnads att driva sin sak. Men Skanska vägrade att ändra sig. Från början hade de, enligt Byggnads, planer på att göra sig av med sex kvinnliga lärlingar varav de flesta ingick i projektet Bygg din framtid. Detta trots att Skanska för två år sedan lovat de som går programmet ”betald yrkesutbildning, fast anställning med lön från första dagen samt yrkesbevis som snickare efter drygt 3 år”.

Efter protester blev det till sist två, Alexandra och en kollega.
– När jag skulle sluta skrev jag i utvärderingen att ”Ni borde inte ta in lärlingar för ni är inte kapabla till det”. Det är ett av Sveriges största byggbolag och borde ta hand om lärlingar bättre än vad de gör. Nu verkar det mest vara ett pr-trick att ta in kvinnor, säger Alexandra Bemvén.

Skanska hade inga skäl för att avsluta anställningen för de här lärlingarna, ingen konkret orsak överhuvudtaget

Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, är mycket kritisk till företaget. Facket har också fått information om att att kollegorna tycker att hon fungerat bra på byggena.
– Skanska hade inga skäl för att avsluta anställningen för de här lärlingarna, ingen konkret orsak överhuvudtaget, säger han.

Han tycker också att tidpunkten är märkligt vald och maximalt olycklig för lärlingarna.
– Löftet till tjejerna var att de skulle få bli yrkesarbetare med yrkesbevis. De hade bara runt nio månader kvar till ett yrkesbevis, då de sas upp. Då hade de varit två och ett halvt år på Skanska och plötsligt ville man göra sig av med dem.

Han säger att
Skanska först varslade och sa upp fyra lärlingar utan att ha samrått med BYN, Byggbranschens yrkesnämnd. En arbetsgivare som vill säga upp en lärling i Stockholm ska först underrätta och ha samråd med BYN, där Byggföretagen och Byggnads ingår.

Då ska man ha tid att resonera om det är skäligt att säga upp lärlingen, om den fått rätt förutsättningar och rätt hjälp. Och diskutera hur kan man göra för att lärlingen ska kunna slutföra sin utbildning.

Senare var det många turer, bland annat diskussioner mellan facket och Skanska, men bara i några av fallen ändrade sig företaget. De två kvinnliga lärlingar som sas upp slutade sin praktik första juli och var arbetsbefriade i två månader framöver.

Tomas Kullberg är övertygad om varför företaget valde att säga upp vid just den här tidpunkten. Från den första juli krävs saklig grund för att få säga upp en lärling. En regel som införts efter problem med uppsägningar som upplevts som godtyckliga.

– Den enda orsaken jag kan se är att det nya yrkesutbildningsavtalet gäller från första juli. Så skälet till att man sa upp dem var inte att de gjort ett dåligt jobb, inte kunde ta del av utbildningen eller något sådant, utan för att från den första juli låg de i turordningen.

Tomas Kullberg hävdar också att de kvinnliga lärlingarna, också andra än de uppsagda kvinnorna, inte fått någon riktig handledning.
– De här tjejerna har inte haft någon handledare på arbetsplatserna, det finns ingen struktur överhuvudtaget. De har varit rundflyttade till ett flertal olika arbetsplatser. Det gör också att man inte får en trygg tillvaro. Skanska har hanterat detta helt jäkla bedrövligt, säger han.

”Jag ger inte upp, jag går vidare i livet. Men Skanska borde verkligen bli bättre på att ta hand om sin personal”, säger vuxenlärlingen Alexandra Bemvén. Foto: Anna Bredberg

Alexandra Bemvén bekräftar att det varit problem med handledning för många av tjejerna. Hennes egen handledare var lagbas, jobbade på ett annat bygge och hon träffade honom ett par gånger under alla åren.
– Men de snickare jag jobbade med hjälpte mig. Jag var ju ganska självgående och kunde fråga

Hon berättar att hon bytt arbetsplats sex gånger under sin lärlingstid och att det är ett problem för det behövs en trygghet och stadga när man ska lära sig ett yrke.

Alexandra har funderat mycket över varför hon inte fick vara kvar men menar att hon inte inte fått något svar från företaget.

– Jag har hört att man sagt till Byggnads att jag inte går att jobba med. Men det stämmer inte och måste vara något som kommit från tjänstemannasidan. Sedan har jag varit borta enstaka dar, kanske mer än genomsnittet. Jag har vabbat och har migrän och till en del psykisk ohälsa, faktiskt orsakat av prestationskrav. Men det kan jag hantera och jag har berättat det för cheferna. De borde lära sig om hur de tar hand om sin personal, vi är människor inte robotar.

Alexandra säger att hon kämpade för att prestera men fick aldrig fick riktigt veta vad som förväntades. Nu ser hon ändå framåt och hoppas på en framtid i byggbranschen. Hon läser upp betygen för att kunna studera till byggarbetsledare.
– Jag tror det finns större möjlighet att få jobb som arbetsledare. Men får jag en chans att jobba som snickare tar jag det, för det är snickare jag helst vill vara.

Det vi kan säga är att det naturligtvis är tråkigt och ett misslyckande

Så varför sades lärlingarna upp?
Skanska vill inte medverka på en telefonintervju utan hänvisar till mail genom Olof Rundgren, pressansvarig i Skanska AB. Han skriver att företaget inte kan besvara några frågor om enskilda ärenden av respekt för alla inblandade.

”Det vi kan säga är att det naturligtvis är tråkigt och ett misslyckande när vi måste avbryta ett samarbete med en medarbetare. Vi tar årligen in ett antal lärlingar. Bland annat genom Skanskas initiativ Bygg din framtid där vi tar in ett antal kvinnliga vuxenlärlingar”

Skanska har idag 75 kvinnliga yrkesarbetare, varav 32 är lärlingar (12 i Stockholm). Skanska framhåller att man ökat antalet kvinnliga lärlingar med 146 procent från 2018.

Bolaget skriver vidare att det utbildas alltför få kvinnliga yrkesarbetare idag, vilket ger en minskad bas av potentiella kandidater att rekrytera. Därför har man valt att titta på kompetens som finns tillgänglig även utanför byggbranschen också för att få en mångfald på arbetsplatserna. Detta kan dock, enligt Skanska, ge utmaningar med matchning.

”Det är svårt att rekrytera in fler kvinnliga yrkesarbetare i branschen, men vi vill fortsätta satsa på att öka andelen kvinnor i Skanska och branschen.”

Olof Rundgren skriver att Skanska månar partssamverkan och att ärendena har hanterats i enlighet med kollektivavtalen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två år efter hyllad Skanska-satsning – nu tvingas lärlingar bort

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig