info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor risk för vibrationsskador – 850 krav efter inspektioner

Det är stora brister i hanteringen av vibrerande maskiner. 8 av 10 arbetsplatser fick sammanlagt 850 krav vid inspektioner.

Arbetsmiljöverket  gör under åren 2018-2020 inspektioner av hanteringen av vibrerande verktyg.
Bakgrunden är att många arbetare skadas svårt och ibland slås ut för livet av vibrationsskador, byggbranschen är en av de värst utsatta.

Hittills i år har verket gjort 350 inspektioner inom ramen för kampanjen. De har bland annat riktat sig mot mindre företag inom mark och anläggning. Övrig byggverksamhet ingår i ett annat projekt.

Läs också Här är verktygen som ger vibrationsskador

Bristerna var stora på många arbetsplatser och 850 krav på förbättringar ställdes.

Vilka är de vanligaste bristerna?
– Det är vanligt att man inte undersöker och bedömer riskerna vid arbete med handhållna maskiner, säger Enver Berisha, som är arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen.

Arbetsgivaren är skyldig att informera de anställda om riskerna med maskinerna och förebygga skador. Men är ingen riskbedömning gjord finns inte kunskapen för att informera på rätt sätt, till exempel om hur länge man kan jobba med en maskin utan risk att skadas. Arbetstagarna har rätt till information och utbildning vid arbete med vibrationer.

Vad kan det leda till?
– Gör man inte en riskbedömning har man inte de rätta verktygen för att hindra risker när man använder handhållna maskiner. Då vet man inte hur farligt det är eller hur länge man kan använda dem, säger han.

2009-2013 anmäldes cirka 1 000 arbetsskador per år orsakade av handhållna maskiner. 65 procent av dem har lett till att arbetstagarna varit sjukskrivna i tre dagar eller mer. I många fall blir skadorna invalidiserande på sikt. Vibrationsskador är den vanligaste godkända arbetssjukdomen hos försäkringsbolaget AFA.

Läs också Byggnadsarbetare i topp för skadliga jobb

– De allvarliga skadorna gör att detta måste förebyggas, säger Enver Berisha.

Totalt ska 1 000 inspektioner göras på cirka 3 000 arbetsplatser i kampanjen. De görs förutom inom mark- och anläggning även inom olika verkstäder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor risk för vibrationsskador – 850 krav efter inspektioner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig