info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mer vibrationer med prefab menar skyddsombudet: ”Motorkapen går ju varm”

Byggnads arbetsmiljövecka har temat vibrationer. Skyddsombuden Ola Göransson och Patrik Pettersson på Veidekke menar att arbetet med vibrerande verktyg ökat sedan prefab blivit standard.

Det mesta är klart på bygget ute i Barkarby, där Veidekke byggt 240 lägenheter och förskola. När Byggnads Stockholm-Gotland kommer på besök för att informera om arbetsmiljöveckan är det bara några veckor kvar till inflyttning.
Patrik Pettersson är skyddsombud för byggverksamheten och Ola Göransson för anläggarna. De har varit med under hela projektet och menar att kunskapen om vibrationer är låg.
– Jag tycker att det är en jättesvår fråga att jobba med, säger Patrik Pettersson.
– Men nu har vi ju fått en del hjälpmedel av Byggnads, nu får vi väl försöka ta tag i det, säger Ola Göransson.

Ola Göransson blev skyddsombud för 3,5 år sedan.

Läs också Så stoppas vibrationer med ny teknik

Ola Göransson blev skyddsombud för 3,5 år sedan.
– Det var en kille på det projektet som avsade sig uppdraget och så vart jag tillfrågad. Jag tänkte på det i några dagar och sedan tyckte jag att ”fasen, det är ju mina jobbarkompisars hälsa det handlar om”. Det är viktiga frågor och för min del har det bara varit positivt, säger han.
Patrik Pettersson har varit skyddsombud i två år och har mer blandade erfarenheter.
– Det är både och. Jag kan inte säga att rollen är helt respekterad därute bland grabbarna. Fast man försöker förhindra att de skadar sig säger vissa ”äh, vad fan”. De mest nonchalanta är 20–30-åringarna. Jag tror att det handlar om att säkerheten är så pass bra i dag. När jag kom ut från plugget så hände det att folk sågade av sig fingrarna, det har ungdomarna aldrig sett.

LÄS MER:
Vibrationer i fokus på Byggnads arbetsmiljövecka
Vibrationerna har förstört deras händer

Samtidigt finns det arbetsmiljörisker som inte är lika lätta att se med blotta ögat, och vars skadeverkningar kanske inte visar sig förrän många år senare. Vibrationer är ett typexempel. Vibrationsskador har nyligen passerat bullerskador som den vanligaste typen av arbetsskada och 50 procent av alla arbetsskador som godkänts av AFA har orsakats av just vibrationer.
– Vi har inte så mycket problem på anläggning. Det är mer på bygg, säger Ola Göransson.
Husbyggarna klarar sig inte utan motorkap, mutterdragare och tigersåg. Och Patrik Pettersson menar att arbetsmomenten som kräver vibrerande verktyg ökat sedan prefab slog igenom.
– Skulle man sätta en innerdörr förut så drog man i åtta skruvar i en insättning. Nu är det bara montage, då ska det proppas med metallspikplugg och bultas i stället. Det blir mycket samma samma.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mer vibrationer med prefab menar skyddsombudet: ”Motorkapen går ju varm”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig