info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så stoppas vibrationer med ny teknik

Har du fått vita fingrar efter att ha jobbat länge med maskiner?
Så behöver det inte vara. Här tipsar forskaren Hans Lindell om två
sätt att bygga bort farliga vibrationer i maskiner.

Hans Lindell är övertygad om att vibrationer kan byggas bort. Foto: Colourbox, Patrik Svedlund

Hans Lindell är forskare på institutet Swerea IVF och verkar för en långsiktig lösning på vibrationsproblemen i projektet ”Noll vibrationsskador”. Tillverkare, myndigheter och många fler deltar. Hans Lindell har varit med om att ta fram prototyper till verktyg som vibrerar mindre.

– De här två teknikerna möjliggör lägre vibrationer med samma produktivitet. Men nu är det otroligt viktigt att branschen ställer krav på tillverkarna. Maskiner behöver inte vibrera och skada människor. Det har vi visat.

Läs också Efter larmrapporterna – så här vill BI stoppa vibrationsskadorna

Här är forskarnas två lösningar för att få bort vibrationerna:

Motmassan rör sig i motsatt riktning mot kolven och minskar vibrationerna.

Verktyg:
Skruvdragare (som slår), borr, mutterdragare, mejselmaskin.

Därför vibrerar verktyget:
Kraften kommer från en kolv som går fram och tillbaka inuti maskinen och slår på ett arbetsstycke, som en borr eller en mejsel. Verktyget börjar vibrera.

Lösning – motmassa:
Den slående kolven ger vibrationer till maskinens verktyg. Forskarna har därför skapat en motkraft, en så kallad motmassa, till kolven i maskinen. Tekniken kallas ATVA-teknik (Auto tuning vibration absorber) och rör sig i motsatt riktning. Det gör att krafterna tar ut varandra och vibrationerna minskas. En borrmaskin kan till exempel få fem gånger lägre vibrationer med hjälp av motmassa.

Kulorna i balansringen lägger sig så att de kompenserar obalansen.

Verktyg:
Vinkelslip, slipmaskin.

Därför vibrerar verktygen:
Något snurrar runt, till exempel en slipskiva. På grund av en obalans i slipskivan börjar verktyget skaka. Vibrationerna fortplantar sig till handtaget och kan skapa problem för personen som håller i det.

Lösning – balansring:
Man sätter på en kullagerliknande, så kallad balansring på verktyget. Kulorna i balansringen kommer att lägga sig så att de kompenserar obalansen. Det hela går bara på någon bråkdels sekund. Tack vare balansen i verktyget får man enkelt bort vibrationerna. En positiv bieffekt av att verktyget blir balanserat är att förbrukningen av slipskivor minskar kraftigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så stoppas vibrationer med ny teknik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig