info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför skyddas du inte mot vibrationer: ”Måste bli ändring”

Extra skyddsronder visar på utbrett slarv att skydda anställda mot vibrationsskador. Nu kräver Byggnads att sanktioner införs mot de arbetsgivare som inte följer föreskrifterna.

– Hundra byggnadsarbetare per år ska inte behöva sluta i branschen och vara skadade för livet. Här måste det bli ändring, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande i ett pressmeddelande.
I samband med Arbetsmiljöveckan i oktober genomförde Byggnads drygt 1200 extra skyddsronder på stora och små byggföretag. Vid 9 av 10 besökta arbetsplatser upptäcktes brister i skyddet mot vibrationsskador.

Läs mer: Vibrationer skadar och slår ut på byggen

Läs också Så stoppas vibrationer med ny teknik

Enligt Arbetsmiljöverket arbetar varje dag omkring 400 000 människor inom byggbranschen med vibrerande verktyg och maskiner i mer än två timmar. Varje år drabbas cirka 100 personer av vibrationsskador. Personen kan inte längre skilja mellan kallt och varmt och händerna domnar bort helt. Ofta är skadorna permanenta.

”Sanktioner måste införas”

Byggnads anser att ett stort problem är att de som slarvar med skyddet inte riskerar några påföljder, inte böter eller andra sanktioner. Med kännbara sanktioner skulle förändringen mot säkrare arbetsplatser gå fortare.
– Byggnads kräver att arbetsgivarna tar sitt ansvar att följa de föreskrifter som finns för vibrationsskador och sanktioner måste införas mot de arbetsgivare som inte gör det, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Läs mer: De är offer för vibrationerna

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför skyddas du inte mot vibrationer: ”Måste bli ändring”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig