info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vibrationer i fokus under Byggnads arbetsmiljövecka: ”Många som drabbas”

I dag inleds arbetsmiljöveckan. Fram tills på fredag ska Byggnads skyddsombud genomföra 3 500 extra skyddsronder. Fokus ligger på en av byggets största faror: vibrationer.

Snickare, rivare, montörer, plåtslagare, betongarbetare och maskinförare. Det är några yrkesgrupper som är extra utsatt för det som enligt statistiken är byggets största fara: vibrationer.
Vibrationer står också i fokus för Byggnads arbetsmiljövecka som inleds i dag.
– Vibrationer har vi valt eftersom det är så många som drabbas. Vibrerande verktyg finns i var mans och kvinnas hand. Enligt statistiken är det ett hundratal som fasas ut från arbetslivet varje år. Då handlar det om godkända arbetsskador som gör att man inte får vara kvar, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.

LÄS MER: Vibrationerna har förstört deras händer

Läs också Stor risk för vibrationsskador – 850 krav efter inspektioner

Skadorna från vibrerande verktyg är ofta kroniska. Ulf Kvarnström har själv sett konsekvenserna på nära håll.
– Jag var regionalt skyddsombud i Örebro i många år och mötte ofta yrkesgrupper som hade känningar. Det var stickningar, domning och känselbortfall i händerna, säger han.

LÄS MER: Vibrationer slår ut på byggen

Vibrationsskador har passerat bullerskador som den vanligaste typen av arbetsskada och hela 50 procent av alla arbetsskador som godkänts av AFA är just vibrationsskador.
Arbetsmiljöverkets föreskrift om vibrationer innehåller gränsvärden för vibrationsexponering, men ute på byggena är slarv och fusk vanligt. Vissa arbetsgivare saknar kunskap om hur vibrationerna ska beräknas, andra slår ifrån sig problemet.
– ”Det går inte, då får vi lägga ned” får man höra, säger Ulf Kvarnström.
– Ofta lägger man ut stora vibrationsarbeten på underentreprenörer för man vet att man inte kan räkna hem de här tiderna, då kommer man undan.

LÄS MER: Forskningsmiljoner ska minska vibrationer

Teknikutvecklingen är positiv. Maskinernas vibrationstal har halverats jämfört med för tio år sedan och pågående forskning för att minska dem ännu mer uppvisar lovande resultat. Men det är ingen anledning att luta sig tillbaka, menar Ulf Kvarnström.– Man måste bromsa utvecklingen nu, då kan man rädda hundratals under tiden. Det handlar om att börja vaka över föreskriften och använda den som det var tänkt.
Som ett led i detta kommer Byggnads skyddsombud under veckan som kommer att genomföra 3 500 extra skyddsronder.
– Varje region gör skyddsinsatser och kallar in skyddsombud och förtroendevalda. Det kan bara bli en framgång, säger Ulf Kvarnström.

Vibrationer
• 50 procent av alla arbetsskador som är godkänns av AFA är vibrationsskador.
• Dessa ofta kroniska skador ökar och har nu passerat bullerskador som den vanligaste arbetsskadan i Sverige.
• Många unga och utländska byggnadsarbetare drabbas på grund av att arbetsgivarna struntar i att ge möjlighet till pauser eller arbetsrotation.
• Olika individers känslighet för vibrationer varierar kraftigt. Somliga kan få besvär redan efter något år, andra kan klara sig i åratal trots att de använt samma verktyg.
Källa: Byggnads


Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vibrationer i fokus under Byggnads arbetsmiljövecka: ”Många som drabbas”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig