info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill testa nya ackordslistan skarpt – men det finns hinder

Lagbasen Rikard Rothzén på Wästbygg vill gärna jobba mot den nya listan. Helst redan om en månad då det är dags för en ny ackordsuppgörelse. Men frågan är om det redan kommer gå.

Rikard Rothzén hoppas att han kan använda den nya ackordslistan när bygget av Slättenskolans idrottshall (illustrationen till vänster) drar igång om några veckor. Foto: Wästbygg/Privat.

För fyra år sedan var snickaren och lagbasen Rikard Rothzén från Jönköping med och jobbade mot ”testackordslista”. En sammanslagning av Nybyggnadslistan och Ombyggnadslistan från 1999. Provverksamheten ägde rum på ett renoveringsjobb som Asplunds Bygg hade i stan. Allt var lite hemligt och listan fanns bara i 200 exemplar. Rickard Rothzén hade själv nummer 19.

Alldeles nyligen släpptes ”Ny och ombyggnadslistan 2023”. Helt klar att börja använda för alla i byggsvängen. Under tiden har Rikard Rothzén bytt arbetsgivare till Wästbygg, även där som lagbas.

– Nu kör jag på 1999:an igen här på Wästbygg, säger Rikard Rothzén och fortsätter.

– På det där testjobbet för några år sedan var det mycket renovering och det var en fördel på det bygget. Den nya listan ger bättre betalt för moment som ligger senare i byggprocessen. Jag minns att det var bra ända fram till slutet, till listverket.

Det är jättebra att flera nya moment och material är med

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om nyheterna på den nya ackordslistan. Läs mer om det här.

Har du bläddrat i den nysläppta, skarpa listan?

– Ja och den känns bra. Den är lite mer modern och lättare att hitta i. Det är jättebra att flera nya moment och material är med. Då slipper jag som lagbas att sitta och speca och hitta på.

Just nu håller Rikard Rothzén och kollegorna på Wästbygg att avsluta ett bostadsbygge i Jönköping. Om en månad ska de förhandla fram en ackordsuppgörelse på ett nytt projekt där de ska bygga en idrottshall och en matsal i anslutning till Slättenskolan i Norrahammar.

Blir det 2023:an då?

– Jag hoppas att vi kan köra på den nya listan då. Vi är intresserade av det.

Vad finns det för hinder?

– Det finns ännu inga färdiga kalkylprogram som kan hantera den nya listan. Jag hoppas det arbetet blir klart snart.

Och hur tror du att ni kommer hamna framöver om man ser på intjäningen på 2023:an?

– Det återstår att se. Mycket handlar om hur det går med objektstillägget. Där kommer det bli en förhandling. Men i stora drag ska listan vara lika mycket värd som tidigare.

Objektstillägget är ett tillägg av timmar till löneöverenskommelsen beroende på hur utmanande bygget är. Det kan vara ett generellt tillägg till hela bygget eller riktat mot vissa svårare moment.

Är det lågkonjunktur så blir det svårare

Byggnads och Byggföretagen vill att det ska bli mer fokus på tillägget framöver. Syftet är att göra listan mer rättvis. Om det blir några tillägg och i vilken omfattning är en förhandlingsfråga vid uppgörelsen.

Kommer objektstillägget bli en svår fråga att lösa?

– Det beror på konjunkturen. Är det lågkonjunktur så blir det svårare, men är det högkonjunktur blir det lättare. Så har det alltid varit.

Så det kan bli tufft, speciellt nu kanske i dessa tider?

– Det är mycket som spelar in. För vår del ska det nog gå bra. Vi har ett väldigt bra förhandlingsklimat på Wästbygg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill testa nya ackordslistan skarpt – men det finns hinder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig