info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Betongbil skulle lämna bygge – arbetare klämdes mot stålbalk

En yrkesarbetare fick smärtor vid revbenen efter att ha klämts mellan en balk och ett skyddsräcke på en personkorg. Det inträffade då en del på en betongbil fastnade under korgen.

Foto: Mostphotos (genrebild)

Olyckan inträffade då en betongbil skulle lämna arbetsplatsen. 

”Betongbilschauffören uppfattade att han blev framvinkad av vakten, men tog det försiktigt eftersom han såg att arbeten pågick ovanför i personkorg från bomlift med bommen ute över körvägen” skriver den som anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Körvägen gick under utbyggnad av en etablering, kontorsbodar som vilar på stålbalkar. Det pågick arbeten från en personkorg med isolering undertill av bodarna.

Då chauffören passerade tog bågen bakom betongblandaren i och fastnade under korgen. Följden blev att den följde med framåt mot en av balkarna.
Personen som stod till höger i korgen fastnade då mellan balken och personkorgens bakre skyddsräcke.

Betongbilschauffören reagerade omedelbart, bromsade och backade, så att personen kom loss.

”Korgen, som var i ytterläge gungade samtidigt till och personen längst till vänster for mot kontrollpanelen. ’Dödmansgrepp’ aktiverades och stängde av maskinen.”

Tutan fungerade inte

Personen försökte larma om fara genom att trycka på tutan på kontrollpanelen men märkte att den inte fungerade. Han startade då maskinen från korgen och kunde sänka ner den till marken.

Den yrkesarbetare som klämts kände smärta på vänster sida vid revbenen och har undersökts i sjukvården.  Händelsen, inträffade på en arbetsplats i Stockholm i april. Den har anmälts som allvarligt tillbud.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Betongbil skulle lämna bygge – arbetare klämdes mot stålbalk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig