info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Var, när, hur – cementkrisen i korthet

Idag träffar näringsminister Ibrahim Baylan (S) näringsutskottet samt byggbranschens fack och arbetsgivare i ett extrainkallat möte. Målet är att diskutera lösningar på cementkrisen, som enligt både fack och arbetsgivare, riskerar att leda till omfattande varsel.

Foto: Cementa

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd hävdar att om cementkrisen inte löses, kommer detta att leda till tusentals uppsägningar inom byggindustrin.

Även Byggnads ordförande är oroad över konsekvenserna.

– Jag förväntar mig att ministern kommer med politiska initiativ för hur vi ska komma ur det här, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Svenska Dagbladet idag. Han fruktar stora varsel bakom hörnet om regeringen inte ger besked.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) lovade tidigare i juli i ett möte med facket och Byggföretagen att man ska se över vad regeringen kan göra för att minska konsekvenserna av cementkrisen.

Krisen har orsakats av att Mark- och miljööverdomstolen sagt nej till Cementas ansökan om förlängning av tillståndet att bryta kalksten på Gotland.

Branschorganisationen Byggföretagen förväntar sig nu att få tydliga besked om vad staten ska göra.

– Får vi inte reda på deras tidsperspektiv så måste vi inom kort utlösa det som närmast kan bli en varselchock, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd i en TT-intervju.

Samtidigt menar nationalekonomer att katastrof-kalkylerna måste tas med en nypa salt.

Hans Lööf, professor i nationalekonomi vid Tekniska högskolan i Stockholm, anser att larmet om en katastrof vid en potentiell nedläggning av kalkbrytningen är överdriven.

Debatten om kalkbrytningen är inte ny. 2012 gjordes en noggrann analys av effekterna på sysselsättningen när Nordkalk ville utöka sin utvinning på Gotland. Hans Lööf kom fram till helt andra slutsatser gällande konsekvenser för sysselsättningen, än vad industrin gjort gällande. Enligt Nordkalk hotades då 3000 jobb, men enlig Hans Lööf och hans forskarkollegor handlade det om en sjättedel.

Läs mer: Risk för betongbrist – cementfabrik kan stanna i höst.

Cementkrisen
  • Enligt Cementas egna uppgifter står företaget för cirka 75 procent av all cement som används i Sverige.
  • Cementa har sedan många år arbetat med tillståndsprocessen för att förlänga och utöka sitt miljötillstånd.
  • Den 6 juli avvisade Mark och miljööverdomstolen Cementas ansökan. Orsak: Miljökonsekvensbeskrivningarna är inte tillräckligt noggrant redovisade. Domstolen skickade helt enkelt tillbaka ansökan, eftersom den inte var fullständig, för att domstolen skulle kunna göra en vettig bedömning av konsekvenserna för miljön.
  • Detta innebär att Cementa måste upphöra med kalkbrytningen på Gotland den 31 oktober då det gamla tillståndet löper ut.
  • Cementa vill nu ha en förlängning av det gamla tillståndet ett år. Företaget har överklagat domen till Högsta domstolen.
  • Det finns forskning på hur cement ska kunna ersättas av miljövänligare alternativ. Läs mer.
Nina Christensen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Var, när, hur – cementkrisen i korthet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig