info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så görs framtidens cement: "Viktigt"

Amerikanska forskare har hittat ett nytt sätt att tillverka cement som reducerar koldioxidutsläppen.

Gammal cementdepå i Liljeholmen, Stockholm. Nu ska det byggas bostäder på platsen. Foto: Holger Ellgaard/CC BY-SA 4.0

Tillverkning av cement är en av de största miljöbovarna och står för omkring 8 procent av de globala koldioxidutsläppen. Nu har en grupp forskare vid det amerikanska forskningsinstitutet MIT uppfunnit en ny tillverkningsprocess som helt ska kunna eliminera eller drastiskt reducera utsläppen.

Den nya metoden för att tillverka cement sker genom en elektrokemisk process. Själva cementen kommer att vara sig lik även om tillverkningen är helt annorlunda. Forskargruppen insåg att det är en för stor uppförsbacke att få branschen att ta till sig helt nya material när cement är ett så utbrett material.

Läs också Så blir betongen klimatsmartare i ny fabrik

Forskarna har genomfört lyckade tester i labbmiljö, men det kan dröja innan det går att ta uppfinningen vidare till industriell skala.

– Detta är ett viktigt första steg, men en ännu inte helt utvecklad lösning, säger Yet-Ming Chiang, professor vid MIT, i ett uttalande.

Cement

Cement består av kalksten, sand och lera och tillverkas främst genom kolförbränning. Dessutom kommer utsläppen från att kalksten avger stora mängder koldioxid vid upphettning.

2,8 gigaton cement produceras varje år och mängden förutspås öka, enligt forskarna.

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så görs framtidens cement: "Viktigt"