info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Storbolag sprängde halv miljon ton sten – utan tillstånd

Veidekke har sprängt en halv miljon ton sten, utan att ha haft tillstånd vid tunnelbygget under Lovön, vid Förbifart Stockholm. "Ett misstag" säger Veidekke till Dagens Industri.

En bild från tunnlarna på Lovön. Foto: Anna Simonsson

Det handlar om det kritik-tyngda bygget vid Förbifart Stockholm Lovön. Det var där Trafikverket i mars 2019 hävde avtalet med Lovön Samverkan AB (LSAB) på grund av olika missförhållanden som rörde säkerheten. LSAB har motsatt sig åtgärden.

Bygget stod stilla under en längre tid men sedan fick Veidekke ta över tillfälligt, enligt ett avtal som förlängts i omgångar. Veidekke har sprängt i de två tunnelavsnitten tre till sju gånger dagligen, vardera närmare 2000 ton sten, rapporterar Dagens Industri. Men problemet var att företaget glömt att förlänga tillståndet som krävs enligt ordningslagen och som som löpte ut den 31 mars i år.

Läs också Här är byggjätten som får jobbet på Lovön

– Vi har gjort ett misstag, någonstans har det förbisetts att det skulle förlängas. Eftersom kontrakten mellan Trafikverket och Veidekke har förlängts ett antal gånger föll detta mellan stolarna, säger Jonas Södergren, projektledare på Veidekke, till Dagens industri.

Att inte ha tillstånd innebär ett brott mot lagen. Veidekkes representant uppger att man avbröt sprängningarna direkt då misstaget upptäcktes.

Den 7 juni, mer än tre månader för sent, sökte Veidekke ett nytt tillstånd och fick det beviljat den 9 juni.

Enligt Dagens Industri ska Trafikverket också ha försökt mörka det missade tillståndet. Tidningen uppger att representanter från verket vid ett möte med Veidekke ska ha förbjudit de närvarande att yppa ett ord om saken. I en kommentar till tidningen säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm, att han inte var med på mötet och inte kan kommentera detta.

Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Storbolag sprängde halv miljon ton sten – utan tillstånd