info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Här är byggjätten som får jobbet på Lovön

Nu är det klart vilket bolag som tar vid på Lovön fram tills att det blir klart med en permanent entreprenör för tunnelarbetet.

Den nya entreprenören ska utföra armeringsarbeten och transportera bort rasmassor. Foto: Blue Polarn/Mostphotos

I mars beslutade Trafikverket att häva kontraktet med Lovön Samverkan AB (LSAB) efter upprepade brister i arbetsmiljöarbetet. Sedan dess har arbetet med den delen av Förbifart Stockholm legat stilla. Nyligen lämnade de italienska bolagen bakom LSAB in en stämning till domstol och begär 836 miljoner kronor i skadestånd.

Nu har Trafikverket tagit in en ny entreprenör som ska utföra skyddsarbeten ovan och under jord. Veidekke Entreprenad får uppdraget, som är värt cirka 100 miljoner kronor och bland annat går ut på att slutföra armeringsarbeten, transportera bort rasmassor och asfaltera.

Läs också Lovön: Trafikverket stäms på 836 miljoner

– Vi är stolta och glada att ha fått förtroendet att utföra skyddsarbetena på Lovön. Samtidigt har vi ett stort ansvar för att arbetet sker på bästa möjliga sätt, så att nästa entreprenad får de bästa förutsättningarna för att fullfölja projektet.

Arbetet ska pågå under sex månader, med möjlighet till viss förlängning. Samtidigt fortsätter upphandlingsprocessen för den entreprenör som ska bygga färdigt tunneln under Lovön.

– Lösningen med en tillfällig entreprenör gör att starttiden för nästa entreprenör kan kortas, säger Johan Brantmark, projektchef vid Trafikverket för E4 Förbifart Stockholm.

Lovö-projektet utsågs till ”Årets sämsta bygge” av Byggnadsarbetaren 2018.


Du läser: Här är byggjätten som får jobbet på Lovön