info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trafikverket kastar ut företag i jättebygge

För dåligt arbetsmiljöarbete. Därför häver Trafikverket kontraktet med entreprenören Lovön Samverkan som byggt bergtunnlar i projektet Förbifart Stockholm.

Lovön i samverkan mister sitt kontrakt, skriver Trafikverket via TT. Foto: Trafikverket

Entreprenören Lovön Samverkan AB (LSAB) meddelades i måndags att bolaget nu mister kontraktet för Lovö-projektet inom Förbifart Stockholm. Trafikverket anser att entreprenören brister i sitt arbetsmiljöarbete.

– Vårt uppdrag är att bygga bergtunnlarna i E4 Förbifart Stockholm enligt tidplanen, till rätt kostnad och till rätt kvalitet på ett sätt som uppfyller kraven på en säker arbetsmiljö. En säker arbetsmiljö är den enskilt viktigaste frågan och efter att ha utvärderat entreprenörens arbetsmiljöarbete under en lång tid har Trafikverket landat i detta beslut, säger Johan Brantmark, projektchef för E4 Förbifart Stockholm.

Läs också Det här är Årets sämsta bygge 2018: "Allvarliga problem"

Trafikverket ska nu göra en ny upphandling av de återstående arbetena. Byggnadsarbetaren utsåg Lovön till årets sämsta bygge 2018 och entreprenören LSAB har därefter fått nya nedslag på flera punkter av Arbetsmiljöverket när det gäller arbetsmiljön.

  • Arbetsmiljöverket har nyligen riktat ett föreläggande om miljonvite mot Trafikverket för bristande ergonomi vid bergförstärkning och bultsättning i tunnelarbetet. Det gäller flera entreprenörer på Förbifarten, men LSAB är den aktör som ifrågasätts mest.
  • LSAB och de andra aktörerna har fått föreläggande med vite, på 250 000 kronor, om inte bristerna åtgärdas.
  • I februari, för några veckor sedan, hotade Arbetsmiljöverket LSAB med ytterligare 250 000 kronor i vite och satte förbud för en krossmaskin på Lovön. Den saknade kompletta skydd mot fallande föremål.

Johan Brantmark, projektchef på Trafikverket, säger att en helhetsbedömning ligger bakom beslutet.

– Det är med hänvisning till arbetsmiljöfrågorna som vi väljer att häva kontraktet, säger han till Byggnadsarbetaren. Vi har haft mycket diskussioner med entreprenören, det har ju rapporterats bland annat i din tidning, och vi har sett förbättringar men det finns en helhet som inte lever upp till våra förväntningar.

Är det något som har hänt nyligen?

– Vi har haft några incidenter med skrotning, men bedömningen är gjord utifrån en helhetsbild.

Läs också Ny kritik mot Lovön – lång lista på brister

LSAB fick ju nya viten nyligen för brister i ergonomi.

– Det har inte med detta att göra, det är en frågeställning som har skickats till alla våra entreprenörer.

Men en kross har fått förbud i vår också.

– Det är korrekt och det har spelat in, så är det, men vi har fattat beslutet utifrån en helhetsbild på projektet. Den har byggts upp av en massa incidenter, men jag vill inte gå in på något i detalj.

Ni tyckte att det var orättvist när vi utsåg Lovön till Årets sämsta bygge, hur kommer det sig att ni har omvärderat?

Läs också Stor konkurs – 100 jobb i fara

– Vi tyckte att utnämningen var orätt, för vi hade en bra dialog med entreprenören under sommaren och hösten 2018 och har rättat till en hel del fel. Men vi tvingas nu konstatera att vi inte har tillräckliga garantier för en tillräckligt bra arbetsmiljö. Men vi tar seriöst på arbetsmiljöfrågorna och därför var utnämningen fel.

Vad kommer det här att kosta?

– Det är för tidigt att säga.

Men det står förstås i kontraktet?

– Det är för tidigt att säga. Nu häver vi kontraktet och det är min och mina medarbetares uppgift att se till att projektet rullar på så snabbt som möjligt.

Läs också Efter stora konkursen – byggbemanning vill ha arbetarna

När har ni en ny entreprenör på plats?

– Det är också för tidigt säga, men vi går igång omedelbart. Kontraktet upphävs på stående fot, det är så med de här processerna, det är antingen på eller av.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trafikverket kastar ut företag i jättebygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig