info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter stora konkursen – byggbemanning vill ha arbetarna

I onsdags lämnade Lovön Samverkan in konkursansökan och över 100 anställdas jobb på det stora trafikprojektet hotas. Nu öppnar bemanningsfirman Expandera Mera för att ta över många av arbetarna.

Jessica Löfström ser stora möjligheter i anläggningsbranschen. Foto: Janne Danielsson/Anna Simonsson

Lovön Samverkan har byggt bergtunnlar i projektet Förbifart Stockholm, men blev nyligen utkastat av Trafikverket och gick sedan i konkurs. Jessica Löfström, vd på Expandera Mera, berättar att hennes företag är intresserat att anställa flera av de över 100 arbetarna. Hon ser ett alternativ i att förse projektet med arbetskraft.

– Projektet måste ju fortgå och då är det bättre för den nya entreprenören att plocka in dem som kan området och har varit med och byggt – än att de ska anställa 100 nya människor som ska in i det där projektet och lära sig det.

Läs också Stor konkurs – 100 jobb i fara

Om det inte skulle bli så ser Jessica Löfström ändå stora möjligheter till att anställa arbetarna.

– Vi har många uppdrag. Bland annat traktamentesjobb och anläggningsjobb i Kiruna och Sundsvall. Vi vet att det kommer ganska många sådana jobb framöver. Men vi behöver ta reda på exakt vad de har för kompetens, eftersom vi inte vet det helt och fullt.

Så du är öppen för att anställa många av de här arbetarna?

– Absolut. Här har vi bra folk som har varit i Sverige ett tag. Det är inte arbetarna som gjort fel på Lovön, utan arbetsledningen och ägarna.

Varför växer ni när det gäller anläggning?

Läs också Trafikverket kastar ut företag i jättebygge

– Vi varslade i höstas, men då var vi väldigt tungt viktade mot bostad. Nu viktar vi om. Vi ser att det finns mer och mer jobb på anläggningssidan.

Vad beror det på?

– Jag tror att det kommer av att Sveriges Byggindustrier har börjat rensa bland sina medlemmar. Många av de företag som inte har gjort rätt för sig, främst de utländska, har blivit utsparkade.

– I och med att de börjar ta bort de värsta avarterna som medlemmar, som har gjort anläggningsjobb, så går det istället till seriösa företag. Det är i alla fall vår förhoppning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter stora konkursen – byggbemanning vill ha arbetarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig