info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinförare snuvad på miljoner: ”Känner mig grundlurad”

Miljonkrav på LSAB. "Jag kommer att gå i konkurs om jag inte får igen pengarna", säger Christoffer Gjersvold, ägare till JCP Mark och Anläggning, en av entreprenörerna med uppdrag på Lovön.

"Det har alltid varit strul med inbetalningarna från LSAB", säger Christoffer Gjersvold från JCP Mark och Anläggning. Foto: Anna Simonsson/Privat

Totalt ett 80-tal företag fanns registrerade som underentreprenörer vid tunnelbygget på Lovön. Christoffer Gjersvold är en av dem som nu drabbas av LSAB:s konkurs. Hans firma JCP Mark och Anläggning AB har haft uppdrag för LSAB sedan ett och ett halvt år tillbaka.

– Det här är en stor smäll. Jag har inte fått betalt av LSAB sedan januari, säger han.

Läs också Oro efter stora konkursen: ”Får vänta på lönen”

JCP Mark och Anläggning har drivit en mobil krossanläggning på norra Lovön. Christoffer Gjersvold har fyra anställda maskinförare och hyr ibland in personal vid arbetstoppar.

– Vi har varit där och kört dygnet runt sex dagar i veckan. Hela mitt företag tippar nu om vi inte får betalt, säger Christoffer Gjersvold.

JCP Mark och Anläggning kräver totalt 6 miljoner kronor från LSAB. Den senaste fakturan förföll den 20 februari.

– Det har varit strul med inbetalningarna sedan start, men aldrig så illa som den senaste tiden. LSAB har hela tiden sagt att de ska betala, berättar Christoffer Gjersvold.

Han riktar också kritik mot Trafikverket. En statlig aktör borde ha bättre koll på att dess entreprenör har betalningsförmåga.

Läs också Efter stora konkursen – byggbemanning vill ha arbetarna

Trafikverket borde ha tagit mer ansvar för entreprenörerna och kollat att vi fick betalt.

– Jag förstår inte hur ett statligt finansierat projekt inte kan ha pengar, annars kan ju vem som helst bygga tunnel. Trafikverket borde ha tagit mer ansvar för oss entreprenörer och kollat att vi fick betalt innan de kastade ut LSAB. Nu står alla på bar backe.

Christoffer Gjersvold letar andra uppdrag, men det kan ta tid innan något dyker upp.

– Mina anställda är väldigt förstående, men ingen kan vänta på lönen i flera månader. Jag kommer tvingas begära konkurs om jag inte får andra jobb som kan reda ut situationen.

Den ekonomiska osäkerheten har lett till att Christoffer Gjersvold fått svårt att sova på nätterna. Nu försöker han få kontakt med konkursförvaltaren för att få besked om utsikterna att få betalt.

Läs också Lovön: Trafikverket stäms på 836 miljoner

– Jag ligger ute med löner och förbrukningsvaror. När man kör på ett statligt jobb tror man att pengarna är säkrade. Som liten entreprenör känner jag mig grundlurad.

Björks Montage som arbetat på Lovön med maskinkörning och service befinner sig i samma situation.

– Det är katastrof. LSAB är skyldiga oss nära fyra miljoner, säger Stefan Björk som driver företaget med sin fru.

De har andra uppdrag och hoppas kunna fortsätta, men Stefan Björk har uppmanat de anställda att söka sig vidare.

– Jag har jobb på gång, men det är svårt att snyta 15–20 arbetstillfällen ur näsan när något händer från den ena dan till den andra.

Stefan Björk har löst situationen tillfälligt – de anställda har gått med på att skjuta upp två veckors lön till nästa månad. Han hoppas också kunna göra en avbetalningsplan med Skatteverket.

Även Stefan Björk menar att det varit ett stående problem att få betalt av LSAB.

– Vi har varit nära att åka hem flera gånger och lämna bygget, men har fått betalt efter att ha tjatat. Så blev det inte den här gången.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinförare snuvad på miljoner: ”Känner mig grundlurad”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig