info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Lovön: Trafikverket stäms på 836 miljoner

Trafikverket stäms på 836 miljoner kronor i skadestånd. Det sker efter att verket brutit kontaktet med entreprenören för tunnelprojektet vid Lovön i Förbifart Stockholm.

En av arbetsplatserna vid Lovön. Foto: Anna Simonsson

Det är DN som berättar att Trafikverket stämts av Vianini Lavori, ett av två italienska bolag som handlats upp för att sköta tunnelarbetena vid Lovön. Detta ingår i projektet Förbifart Stockholm. Bolaget kräver ett skadestånd på 80 miljoner euro eller 836 miljoner svenska kronor.

I mars bröt Trafikverket kontraktet med Lovön Samverkan AB, LSAB som drev tunnelarbetet på Lovön. Detta bolag hade bildats av de två italienska bolag som fick upphandlingen för delprojektet. Orsaken till det hävda kontraktet var enligt Trafikverkets projektchef, Johan Brantmark, främst brister i arbetsmiljöarbetet.
Det har under byggtiden framkommit upprepade arbetsmiljöproblem, som Byggnadsarbetaren rapporterat om.
Delprojektet blev ”Årets sämsta bygge” i Byggnadsarbetaren förra året.

Läs också Trafikverket kastar ut företag i jättebygge

Stämningsansökan är inlämnad till en italiensk domstol.

– Det är klart att det är ett ganska ovanligt läge för oss, framför allt med tanke på att det ska hanteras i ett utländskt rättssystem. Såvitt jag vet är det även det största skadeståndskrav vi någonsin fått, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket, till DN.

Enligt henne anser det italienska bolaget att Trafikverket skadat företagets anseende. Trafikverket kommer nu att analysera stämningen och hur man ska bemöta kraven.
Totalt var kontraktssumman på 3,5 miljarder. Hittills har Trafikverket betalat ut 750  miljoner.


Du läser: Lovön: Trafikverket stäms på 836 miljoner