info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Statlig myndighet riskerar miljardstämning

Räkningen för det stoppade tunnelprojektet vid Lovön i Stockholm kan komma att svida för skattebetalarna. Om det vill sig illa kan statskassan dräneras på över två miljarder kronor.

LSAB:s tunnelprojekt vid Lovön, som är en del av Förbifart Stockholm, kantades av en lång rad tillbud och olyckor. Det utsågs också av Byggnadsarbetaren till Årets sämsta bygge 2018. Till slut blev den bristande arbetsmiljön för mycket för Trafikverket som i mars i år bröt kontraktet med LSAB, som består av två italienska bolag. Då hade bara 14 procent av tunnelbygget hunnit färdigställas och veckan efter gick LSAB i konkurs.

Enligt Tidningen Arbetet har konkursförvaltaren nu gjort en preliminär bedömning av ersättningskraven. Summan uppgår till svindlande 1370 miljoner.

– Givet den information jag har finns det mycket som talar för att talan kommer att väckas mot Trafikverket, säger Mikael Kubu, konkursförvaltare för LSAB, till Tidningen Arbetet.

De höga kraven utgår ifrån att Trafikverket skulle ha begått kontraktsbrott, något som Charlotta Lindmark, chefsjurist på Trafikverket, inte håller med om.

– Vi kommer att bestrida de här kraven. Vi menar att de är ogrundade eftersom vi anser att det var korrekt att häva kontrakten.

Sedan tidigare har Trafikverket stämts via italiensk domstol av ett av de ingående bolagen i LSAB, Vianini Lavori. Skadeståndskravet ligger på 836 miljoner kronor.

Skattebetalarnas nota för haveriet vid Lovön skulle alltså kunna hamna på över två miljarder kronor. Men än så länge är det inte klarlagt om en utländsk domstol har behörighet att driva Vianini Lavoris skadeståndskrav.

Dessutom har Trafikverket meddelat att de i sin tur har ersättningskrav på LSAB.

– Våra krav kommer att avse kostnadsökningar som uppkommer för entreprenadens färdigställande samt skador och kostnader i övrigt, säger Charlotta Lindmark till Tidningen Arbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Statlig myndighet riskerar miljardstämning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig