info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gott om jobb i fem år – kolla alla byggyrken här

Jobbar du i byggsvängen väntar några feta år. En färsk prognos visar nämligen att ni på bygget kommer att vara extremt eftertraktade. En som gläds över framtiden är muraren Ahmad Kalandar: ”Det ser mycket bra ut”.

Muraren Ahmad Kalandar ser positivt på framtiden. Foto: Anders G Warne

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos är de närmaste åren mycket ljusa för landets byggnadsarbetare. Det kommer att finnas gott om jobb. Något som gäller i princip alla byggyrken. En byggnadsarbetare som ser fram emot några bra jobbår är muraren Ahmad Kalandar. Just nu arbetar han på Lilla Nygatan i Gamla stan i Stockholm.

– Vi har haft mycket att göra de senaste åren och jag tror att det kommer att vara fullt upp även framöver. Det ser bra ut.

Läs också Svårt att hitta golvläggare: "Det verkar inte finnas någon att anställa"

Arbetsförmedlingen delar i prognosen in efterfrågan på olika yrkesgrupper efter ett bristindex på mellan 1 och 5. Ju högre siffra, desto större chans att få ett jobb. Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Och där ligger de allra flesta yrkena i byggbranschen. Murarna har ett bristindex på 4,49 för 2019. Även om fem år pekar prognosen mot en brist i det högsta intervallet.

På bygget i Gamla stan ska fastigheten få en ny fasad. Den gamla har knackats ner och den nya börjar nu ta form. Ahmad Kalandar har varit på arbetsplatsen sedan i somras och räknar med att bli kvar i ytterligare ett år. Han har arbetat som murare sedan 2009 då han gick ut skolan. I början av arbetslivet var han ofta arbetslös under vintern. Just murare är av förklarliga skäl en yrkesgrupp där risken för ett varsel under den kalla tiden är större än för många andra.

– Jag var hemma några veckor och sedan började jag i mars igen, när vädret blev bättre, berättar Ahmad Kalandar.

Men sedan några år tillbaka har något hänt. Den ofrivilliga arbetslösheten under vintern har försvunnit. Det har blivit mer att göra och nu rullar murarjobbet på året om.

– Senast jag var hemma en sväng var 2016.

Det finns flera förklaringar till den goda tillgången på byggjobb. Det som främst driver på byggandet är att Sverige växer; folkmängden ökar och då behövs det fler bostäder, skolor, fritidsanläggningar, vårdcentraler och andra lokaler. Samtidigt pågår och planeras det flera stora infrastrukturjobb över hela landet. Dessutom ökar behovet av underhåll och renoveringar.

Läs också Gott om rörjobb i fem år – ny prognos

Ingen i byggbranschen kan ha missat att den utländska arbetskraften på bygget har blivit allt större de senaste tio åren. Bland utstationerande arbetare finns de flesta inom bygg. Lägg därtill utländska byggföretag som utför projekt i landet. I prognosen skriver Arbetsförmedlingen att de utländska byggnadsarbetarna lindrar efterfrågan på arbetskraft något. Men i det stora hela hjälper det inte – det kommer ändå uppstå brist i nästan alla byggkategorier.

Det intensiva byggandet är naturligtvis huvudanledningen till att det fattas yrkesarbetare. De som finns därute hinner inte med. En annan orsak som påverkar är att dagens ungdomar ratar bygget, de väljer andra yrkeskarriärer än ett arbetsliv med hammare och spik. Ahmed Kalandar skulle gärna se att fler satsar på att utbilda sig till murare. Han behöver nämligen hjälp på jobbet.

– Jag hoppas att fler går murarutbildningen. Det är för få i dag och det är synd för det behövs folk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gott om jobb i fem år – kolla alla byggyrken här

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig