info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Kylmontören Robert: "Vi är överösta med jobb"

Framtiden ser bra ut för landets kylmontörer. En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att det kommer finnas gott om jobb de närmaste fem åren.

Robert Ekström efterlyser ett lärlingssystem. Foto: Joakim Öhman

Kyltekniker Robert Ekström på Huurre har bråda dagar på jobbet.

– Vi är överösta med jobb och hyr in folk från alla håll. Vi tar in både svetsare och rörmokare för det finns inga kyltekniker att få tag på. Kylföretagen rycker i varandras anställda.

Läs också Gott om jobb i fem år – kolla alla byggyrken här

Och det ser inte ut att bli färre jobb för kyltekniker framöver. Snarare tvärtom,  då branschen står inför en gigantisk konverteringsvåg. Från 2020 kommer det vara förbjudet att fylla på kylaggregat som innehåller köldmedium med fluorerade växthusgaser.

– Omställningen innebär jättemycket jobb. Skulle alla som är utbildade till kyltekniker arbeta dygnet runt skulle vi inte räcka till i alla fall för att bli klara i tid.

Enligt prognosen från Arbetsförmedlingen kommer efterfrågan på byggnadsarbetare vara hög de närmste åren. Något som gäller i princip alla byggyrken. Arbetsförmedlingen delar i prognosen in efterfrågan på olika yrkesgrupper efter ett bristindex på mellan 1 och 5. Ju högre siffra, desto större chans att få ett jobb. Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Och där ligger de allra flesta yrkena i byggbranschen. För kylmontörerna ligger bristindexet för 2019 på 4,47. Även på längre sikt, fram till 2024 förväntas efterfrågan på kylmontörer bli mycket stor.

Robert Ekström tycker att det kommer för få nyutbildade kyltekniker som klarar jobbet.

– Eleverna kommer ut från skolan och tror att de kan jobba direkt men de har inte kompetens nog för att klara sig. Och tyvärr saknar vi i kylbranschen ett riktigt lärlingsprogram.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC