info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Svårt att hitta golvläggare: "Det verkar inte finnas någon att anställa"

Golvläggaren Ola Ahlgren från Sundsvall har mycket att göra på jobbet och mycket talar för att de kommande åren blir lika intensiva. Det visar en prognos från Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingens nya prognos är väntar några goda år för landets byggnadsarbetare. Det kommer att finnas gott om jobb. Något som gäller i princip alla byggyrken.

Ola Ahlgren är golvläggare på Golvettan i Sundsvall. Just nu arbetar han i en lägenhet i stadsdelen Granloholm. Bostaden ska fräschas upp med ny parkett i vardagsrummet och linoleummatta i kök och hall.

Läs också Gott om jobb i fem år – kolla alla byggyrken här

– Vi har väldigt mycket jobb och det ser ut att rulla på för fullt framöver.

Ola berättar att det under lång tid varit svårt att få tag på golvläggare i stan.

– Jag vet att det finns firmor som söker folk men det är inte lätt att få tag på någon. Det verkar inte finnas några att anställa.

På Golvettan har de utökat arbetsstyrkan den senaste tiden.

– Vi har fått in två nya golvläggare.

Arbetsförmedlingen delar i prognosen in efterfrågan på olika yrkesgrupper efter ett bristindex på mellan 1 och 5. Ju högre siffra, desto större chans att få ett jobb. Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Golvläggarna har ett index på 4,49 för 2019 och de ser även bra ut för det kommande fem åren. Bristen på golvläggare kommer att fortsätta.

I Sundsvall går byggandet just nu på högvarv med bland annat mycket nybyggnation av bostäder. Samtidigt är det gott om renoveringsjobb i äldre fastigheter och då inte minst hyresrätter.

För Ola Ahlgrens del innebär det att framtiden ser ljus ut när det gäller jobb.

– Jag känner ingen oro för att bli arbetslös, utan det kommer nya projekt hela tiden och det är jättebra.


Du läser: Svårt att hitta golvläggare: "Det verkar inte finnas någon att anställa"