info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Den nya superprognosen: "Skulle lätt kunna få ett nytt jobb"

Snickaren Jenny Sandman från Luleå trivs på sitt jobb och har inga planer på att byta. Men om hon vill finns chansen. Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos väntar strålande jobbtider för snickare.

Arbetsförmedlingen har släppt en prognos över hur arbetsmarknaden kommer utvecklas de närmaste fem åren. Och framtidsutsikterna är ljusa för landets byggnadsarbetare. Det kommer att finnas gott om jobb.

Efterfrågan på alla yrken delas upp efter ett bristindex på mellan 1 och 5. Ju högre siffra, desto större chans att få ett jobb. Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Snickarna har ett bristindex på 4,37 för 2019. Och efterfrågan kommer fortsätta även de kommande åren. Enligt prognosen kommer det vara hög brist ända fram till 2024.

En av alla snickare i landet är Jenny Sandman från Luleå. Hon jobbar just nu med att renovera efter en vattenskada. Tre lägenheter i ett hyreshus i Luleå har drabbats.  Rivningsarbetet är klart. Nu pågår arbete med att bygga nytt.

– Jag har precis blivit klar med undertaket i två lägenheter, berättar Jenny.

Hur är det med jobb, mycket att göra?

– Jag är ensam här nu så det är en del att göra. Och rent allmänt tror jag att det är bra. Annars brukar den här perioden inom bygg, när det är som kallast, vara lite sämre.

Jenny arbetar just nu på Svenska Norrbygg med försäkringsjobb. Tidigare har hon varit på ett par andra byggfirmor.

Hur ser arbetsmarknaden ut, går det lätt att byta arbetsgivare?

– Jag trivs väldigt bra med det jag gör nu och har aldrig haft en bättre anställning. Men om jag ville byta tror jag att jag lätt skulle få ett nytt jobb.  Speciellt som tjej då många nu verkar vilja ha fler snickartjejer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Den nya superprognosen: "Skulle lätt kunna få ett nytt jobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig