info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gott om rörjobb i fem år – ny prognos

Arbetsförmedlingen har släppt en ny rapport om vilka yrken som blir hetast de närmaste åren. Som vanlig är ni rörmokare eftertraktade.

Foto: Mostphotos

Rörmokare är tillsammans med plåtslagare det byggyrke där bristen kommer vara som allra störst de kommande åren. Det innebär att den stora efterfrågan på utbildade rörmokare kommer att fortsätta.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos ser arbetsmarknaden bra ut för de flesta yrkesgrupperna på bygget. Det kommer att finnas gott om jobb. I prognosen delar Arbetsförmedlingen in efterfrågan på olika yrkesgrupper efter ett bristindex på mellan 1 och 5. Ju högre siffra, desto större chans att få ett jobb. Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Ett av de yrken som ligger allra högst är rörmokare som har ett bristindex på 4,67 för 2019. Och efterfrågan kommer att ligga på den nivån fram till 2024.

Läs också Gott om jobb i fem år – kolla alla byggyrken här

Det finns flera orsaker som gör att det är störst efterfrågan på just vvs-montörer. I flera andra byggyrken täcker utländsk arbetskraft upp en del. Det är svårare när det gäller rördragning. För det första är yrkesbeviset centralt för rörmokarna och det efterfrågas alltid vid anställningar. Utan rätt papper är det svårt att komma in i branschen. Sedan krävs det i princip alltid andra typer av certifikat vid vvs-arbeten. Ett exempel där är ”Säker Vatteninstallation”, branschens eget regelverk för att minska risken för vattenskador. En läcka skulle kunna innebära stora kostnader och därför vågar ingen chansa, utan väljer rörmokare som har alla certifikat. Det gäller såväl stora beställare, privatpersoner som försäkringsbolag.

Regelverket gör att vvs-montörerna i Sverige till stora delar får behålla marknaden för sig själva, vilket i sin tur leder till en enorm brist på yrkesfolk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gott om rörjobb i fem år – ny prognos