info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tätare samarbete ska ge färre läckor i våtrum

Tre olika organisationer ska nu arbeta tillsammans för att minska risken för vattenskador i våtutrymmen.

Foto: Mostphotos

Det är Säkert Vatten, Byggkeramikrådet (BKR) och Svensk Våtrumskontroll (GVK) som tillsammans ska se över branschreglerna för våtrum. Huvudmålet är att få arbetet ute på byggarbetsplatserna att löpa smidigare mellan olika yrkesgrupper. Ett annat syfte är att göra regelverket enklare för företagen.

De tre organisationerna har en sak gemensamt. De har under flera år arbetat för att minska antalet vattenskador genom olika branschregler. De har även utbildat golvläggare, plattsättare och rörmokare i hur man arbetar bäst för att undvika fuktskador. Det nya nu, förutom att förbättra samordningen mellan olika yrkesgrupper, är att de ska säkerställa att deras tekniska krav är förenliga mellan varandra. Men andra ord arbeta för att det blir bättre flyt på jobben. Tanken är att de nya reglerna ska släppas den 1 januari 2021.

Läs också Byggfusk för miljarder – här är de vanligaste felen

Fakta
  • AB Svensk Våtrumskontroll (GVK) är en stiftelse som arbetar för att minska antalet vattenskador. GVK ger ut branschreglerna för tätskikt i våtrum, Säkra Våtrum, samt auktoriserar våtrumsentreprenörer genom att utbilda montörer.
  • Byggkeramikrådet (BKR) samlar entreprenörer och leverantörer inom det byggkeramiska området, alltså klinker och kakel, och ger ut branschregler för våtrum. BKR utbildar även plattsättningsentreprenörer som önskar bli behöriga.
  • Säketr Vatten ägs av landets auktoriserade VVS-företag och har till uppgift att tillsammans med myndigheter, försäkringsbolag och leverantörer av VVS-produkter utveckla branschregler. Säker Vatten auktoriserar VVS-företag och utbildar medarbetarna i branschreglerna.
Cenneth Niklasson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tätare samarbete ska ge färre läckor i våtrum

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig