info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det glöder på taket – hög efterfrågan på takläggare

Några goda år väntar för landets takläggare. Arbetsförmedlingens senaste prognos visar att det kommer finnas gott om jobb de närmast åren. Men Robert Löfdahl, vd på Berland Tak, håller inte med: "Jag tror inte att byggandet blir så intensivt".

Robert Löfdahl, vd på Berlands Tak, håller inte med Arbetsförmedlingen om prognosen: "Den är för positiv". Foto: Berlands Tak/Mostphoto (Genrebild)

Arbetsförmedlingen spår i en färsk prognos att byggsektorn kan förvänta sig några starka år framöver. I alla fall när det gäller jobben. Det kommer finnas gott arbetstillfällen för i princip alla byggyrken.

I prognosen delas efterfrågan på olika yrkesgrupper upp efter ett bristindex på mellan 1 och 5. Ju högre siffra, desto större chans att få ett jobb. Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Där ligger nästan alla byggyrken. Takläggare har ett bristindex på 4,46 för 2019. Och enligt prognosen kommer efterfrågan vara mycket hög även de kommande fem åren.

Robert Lövdahl, är vd på takläggarföretaget Berland Tak i Linköping. Tidigare har det varit brist på takläggare i området, men nu finns det arbetskraft att få tag i vid behov.

– I vår region är det några företag som fått lägga ner verksamheten och då har det friställts en del personal. Vi har kunnat hitta takläggare, det har inte varit något större bekymmer.

Så inga problem just nu alltså. Om du tänker några år framåt, hur tror du utvecklingen kommer se ut?

– För det första blev jag väldigt glad när jag läste prognosen från Arbetsförmedlingen. Den är verkligen positiv. Men tyvärr håller jag inte med, utan jag tror att byggverksamheten kanske inte blir så intensiv som många räknar med.

Varför då?

– Ett problem är att det är mycket politik inblandat i byggandet just nu. Väldigt många beslut om byggnation skjuts på framtiden om och om igen. Ett typiskt sådan projekt är simhallsbygget i Linköping. Att politikerna drar ut på projekten och inte levererar klara besked är förödande för oss i byggbranschen.

Hur påverkar det er vilja att anställa?

– Vi vill ha trygghet och få veta vad som gäller. Får vi det kan vi anställa fler och garantera jobb under flera år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det glöder på taket – hög efterfrågan på takläggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig