info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gott om jobb för plåtslagare – i fem år till

Hans Eriksson, biträdande förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen, är van vid att det fattas plåtslagare: "Redan för 30 år sedan när jag började var det brist".

Hans Eriksson på Plåt & Ventföretagen säger att de arbetar hårt för att fler ska söka sig till plåtslagaryrket. Foto: Plåt & Ventföretagen/Mostphotos

I en prognos från Arbetsförmedlingens står det klart att det väntar några goda år för alla på bygget. Det kommer finnas gott om jobb. Arbetsförmedlingen delar i prognosen in efterfrågan på olika yrkesgrupper efter ett bristindex på mellan 1 och 5. Ju högre siffra, desto större chans att få ett jobb. Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Och där ligger de allra flesta yrkena i byggbranschen.

Bygg- och ventilationsplåtslagare har ett bristindex på 4,67 för 2019. Det finns alltså gott om jobb i dag och det ser även bra ut på sikt. Prognosen pekar på hög efterfrågan ända fram till 2024.

Läs också Gott om jobb i fem år – kolla alla byggyrken här

Hans Eriksson är biträdande förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen.

Vad gör ni för att fler ska lockas till yrket?

– Vi har haft ett projekt de senaste åren tillsammans med Byggnads. Till en början var vi ute och påverkade skolpolitiker och skolor för att de inte skulle lägga ner plåtutbildningar och det lyckades vi bra med. Under de senaste åren har vi mer riktat in oss på elevunderlaget där vi kontaktat skolor och bett om att få utnyttja en lektion när eleverna har trä- och metallslöjd.

Vad gör ni då?

– Vi informerar om plåtslageriyrket och har med oss material och verktyg.

Bristen på plåtslagare är i dag så stor att många företag tvingas säga nej till förfrågningar.

– Företagen prioriterar de stora kunderna. Hade de mer personal skulle de även hinna med fler småjobb. Det är svårt i dag och vi skulle behöva få in 1 500 nya plåtslagare årligen under en tid framåt. Nu blir det som högst 400.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gott om jobb för plåtslagare – i fem år till