info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Johan Lindholms största strider – fem frågor vi minns från åren i Byggnads

Mot machokultur, människohandel och social dumpning. Under sina tolv år som ordförande för Byggnads tog Johan Lindholm flera tuffa fajter. När han nu går tar över till LO listar Byggnadsarbetaren Lindholms fem största strider.

Svensk byggkontroll, Pussyhats, migrantarbetare i Qatar och Laval-konflikten i Vaxholm är några av många strider som Johan Lindholm utkämpat under sin tid som Byggnadstopp. Foto: Pressbild / Byggnads / Mostphotos

1. Lavalkonflikten i Vaxholm

Vaxholm 2004. Det lettiska byggföretaget Laval un partneri betalar löner långt under svenska nivåer. Byggnads och Elektrikerna utlyser blockad med krav på kollektivavtal. Det slutar med svidande förlust. Borgerliga opinionsbildare anklagar facket för rasism mot utländska byggjobbare och EG-domstolen begränsar konflikträtten.

Men 20 år senare har vinden vänt. Ingen förnekar längre de problem som låglönekonkurrens orsakar. I efterhand framstår konflikten som en ögonöppnare och Byggnads agerande som en tidig försvarare av den svenska modellen. Johan Lindholm styrde vid denna tid Byggettan och stod i första ledet.

Johan Lindholm från Byggnads möter migrantarbetare i Qatar.
Byggnads förre ordförande Johan Lindholm möter migrantarbetare på plats i Qatar. Foto: Byggnads

2. Migrantarbetarna i Qatar

2013 reser Johan Lindholm för första gången till gulfstaten Qatar, där hundratusentals migrantarbetare bygger arenor och infrastruktur inför herrfotbolls-VM 2022. Det blir starten på ett långt engagemang för fackliga och mänskliga rättigheter i diktaturen.

Då rynkar en del på ögonbrynen. Varför ska ett svenskt fack engagera sig på andra sidan jorden? Byggnads och den internationella fackrörelsen når inte hela vägen. Exploateringen i Qatar fortsätter. Men Johan Lindholms hjärteprojekt slutar med en moralisk seger. I dag är termen ”sportwashing” väletablerad och mästerskapets mänskliga kostnad – tusentals döda migrantarbetare – solkade Qatars rykte.

3. Huvudentreprenörsansvaret

31 mars 2014. Strejken är bara timmar bort. Byggnads har krävt ett nytt verktyg i kollektivavtalet för att stoppa oseriösa företag – huvudentreprenörsansvar. Det innebär att bolag högre upp i entreprenadkedjan blir betalningsskyldiga om en underentreprenör inte sköter sina löneutbetalningar.

Men Sveriges Byggindustrier (som i dag heter Byggföretagen) är benhårt emot. Efter ett år av låsta positioner verkar konflikten oundviklig. Men i sista stund ger Sveriges Byggindustrier med sig. Johan Lindholm har spelat hårt och vunnit.

Byggnads styrelse pussyhats
Den 8 mars drog Byggnads styrelse påsig pussyhats. I sociala medier haglade hånen – vilket kanske bevisade att styrelsen hade rätt om machokulturen? Foto: Byggnads

4. Stoppa machokulturen

Tillsammans med Byggcheferna drar Byggnads i gång kampanjen Stoppa machokulturen. Det handlar om att skapa en bransch som välkomnar alla, minska antalet olyckor och locka kvinnor till bygget. Okontroversiellt? Skulle inte tro det va.

De hånfulla kommentarerna kulminerade den 8 mars 2017, då hela Byggnads förbundsstyrelse klär sig i så kallade ”pussyhats” på internationella kvinnodagen. Det skälls och suckas i sociala medier, men genomslaget kan i alla fall ingen klaga på. Sällan eller aldrig har ett fackförbund skapat så mycket debatt genom en så enkel gest.

5. Svensk byggkontroll

Ännu en avtalsrörelse. Ännu en gång kräver facket tuffa tag mot kriminaliteten på landets byggen. Byggföretagen vägrar in i det sista och facket hotar med strejk.

Det slutar med seger för Byggnads och Johan Lindholm. Den 19 mars 2024 drog Svensk byggkontroll igång verksamheten.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Det här är Johan Lindholm

Född den 1 maj (!) 1964 i Mjölby, Östergötland, men uppvuxen i Södertälje.

Snickare i grunden. Engagerade sig i Byggettan där han 2006 blev ordförande.

2012 tog han över som ordförande för Byggnads.

Lindholms sitter även i Socialdemokraternas partistyrelse och är sedan 2019 ordförande för det europeiska byggfacket EFBWW.

 

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Johan Lindholms största strider – fem frågor vi minns från åren i Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig