info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Över 6 500 döda inför Qatar–VM – många svenska fans avstår från att resa

Sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022 för tio år sedan har mer än 6 500 gästarbetare dött de senaste tio åren. Även om Sverige kvalificerar sig till mästerskapet är det många svenska fans som inte kommer att resa, enligt supporterföreningen Camp Sweden. Föreningen har ännu inte beslutat om sin egen närvaro.

"Vi ser tydligt att det är många som avstår från att resa" säger Susanne Petersson, ordförande för den ideella supporterföreningen Camp Sweden. Foto: Privat/Margite Fransson

Nästa år hålls Fotbolls-VM i Qatar och larmrapporterna har avlöst varandra om utnyttjade gästarbetare och dödsfall på grund av arbetsolyckor och usla levnadsvillkor. Sedan 2011 då det stod klart att man skulle få spelen har mer än 6 500 gästarbetare dött i landet i samband med uppbyggnader av arenor och infrastruktur. Det visar en ny kartläggning gjord av brittiska The Guardian.

– En betydande andel av gästarbetarna som har mist livet sedan 2011 befann sig i landet enbart för att Qatar fick VM-slutspelet, säger Nick McGeehan i advokatgruppen FairSquare Project till tidningen.

Läs också Trots faran – VM-byggare i Qatar strejkar

Enligt artikeln dör i genomsnitt tolv gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka i Qatar varje vecka. Uppgifterna kommer från regeringskällor i respektive nation. Men här finns också ett mörkertal, då uppgifter om döda gästarbetare från Filipinerna och Kenya saknas i statistiken. Det saknas också data om dödsfall som skett under de senaste månaderna förra året.

The Guardian berättar att några vanliga dödsorsaker är att kroppen tar för mycket stryk i den starka hettan. Arbetare dör av hjärtsvikt och andningssvikt. Arbetsolyckor är en annan vanlig orsak.

Skarp kritik har också riktats mot undermåligt boende och långa arbetsdagar. Åtskilliga arbetare har även blivit grovt lurade på sina löner. Nyligen kom en lag att de ska få en minimilön på runt 2 500 kronor i månaden.

Gästarbetarnas villkor har under åren mött en kritikerstorm från organisationer och fackförbund. Byggnads har deltagit i arbetet att förbättra villkoren tillsammans med internationella byggfacket, BWI.

Sverige har ännu inte kvalat in till mästerskapen men Svenska fotbollsförbundet har redan en klar ståndpunkt i frågan: närvaro är bättre än bojkott. Det svenska herrlandslaget har varit på flera träningsturnéer i Qatar de senaste åren. Samtidigt har Byggnads ordförande Johan Lindholm kallat situationen för ”modernt slaveri”.

Läs också 130 miljoner till Qatars migrantarbetare

Men vad säger de svenska fotbollsfansen om att resa till ett land där byggandet kantats av död och lidande för gästarbetarna?

Susanne Petersson är ordförande för den ideella supporterföreningen Camp Sweden. En förening som bland annat finns på plats vid mästerskap och stöttar svenska fans.

Susanne Petersson, ordförande för Camp Sweden.

Har du läst de senaste artiklarna om dödsfallen bland byggnadsarbetarna?
– Jag har inte läst dem i sin helhet men sett utdrag från dem. Jag tycker det är fruktansvärt. Oavsett var man bygger eller var man arbetar så ska man kunna gå till en arbetsplats som är säker. Sedan spelar det ingen roll om det är i Sverige eller utomlands. Det är ju ett ansvar framförallt för Fifa att man har en kravställning på dem som får mästerskapen att förhållanden för dem som ska arbeta både före och under är bra.

Kommer ni som förening att åka till VM i  Qatar?
– Det är inte beslutat än. Vi planerar mästerskap för mästerskap och nu har det blivit ganska mycket fokus på EM 2020, som hålls 2021. Så vi har inte riktigt börjat planera för 2022 i Qatar. Det är alltid svårt och vi hade samma diskussion inför Ryssland. Men vi känner väl att om de svenska fansen är där vill vi väl vara där och stötta dem på bästa sätt. Det innebär inte att vi håller med om vissa värderingar som finns i de länder som arrangerar mästerskap. Ibland kan en närvaro leda till ett ökat tryck på värdlandet.

Susanne märker att många fans är tveksamma till mästerskapet i Qatar. Hon följer deras resonemang, bland annat genom föreningens Facebookgrupp som har 19 000 medlemmar.
– Vi följer våra fans diskussioner i sociala medier.  Där ser vi tydligt att det är många som avstår från att resa eftersom man inte är överens med de värderingar som finns i landet. Det såg vi inför VM i Ryssland och nu inför Qatar. Diskussionen är igång.

Ser ni en risk att ni som fans utnyttjas i propagandasyfte?
– Jag kan inte säga något specifikt för Qatar för vi har inte varit där, vi vet ju inte hur det blir. Men om jag tänker tillbaka till Rysslands VM så vill jag svara nej.

Läs också Chocksiffran: Så många byggnadsarbetare kan dö för VM i Qatar

Vad tycker du att man har för ansvar som supporter för arbetares villkor, till exempel de som bygger VM-arenorna ?
– Det är svårt att lägga ett ansvar på ett enskilt fans. Men för oss som förening är det viktigt att vi före ett mästerskap framför våra åsikter inom de kanaler där vi kan. Det är viktigt att ha en bredare diskussion före mästerskap och att man tar med fler aspekter när man tilldelar. När ett mästerskap redan är tilldelat är det svårt att flytta det.

Då Qatar tilldelades värdskapet för fotbolls-VM för tio år sedan startade ett enormt byggprogram i landet. Sju nya stadionanläggningar och många andra stora projekt har slutförts eller är igång. Där ingår en ny flygplats, vägar, kollektivtrafiksystem, hotell och en ny stad. Cirka två miljoner gästarbetare från Asien och Afrika befinner sig i landet och många deltar i uppbyggnaden.

Qatars regering ifrågasätter inte The Guardians uppgifter om antalet döda, men hävdar att arbetsmiljön förbättrats och arbetsplatsolyckorna minskat de senaste åren.
– Varje förlust av ett människoliv är en tragedi och vi gör allt för att förhindra dödsfall, säger en talesman till The Guardian.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Över 6 500 döda inför Qatar–VM – många svenska fans avstår från att resa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig