info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

130 miljoner till Qatars migrantarbetare

Byggföretag i Qatar ska kompensera migrantarbetare inom VM-projektet. Bakgrunden är att arbetarna ofta måste betala höga avgifter till rekryteringsbolag för att få jobb.

En liten del av Qatars många byggnadsarbetare ska nu kompenseras ekonomiskt. Foto: Mostphotos

I Qatar finns omkring 800 000 migranter som är verksamma inom byggbranschen. De flesta kommer från länder som Nepal, Bangladesh och Indien och det är inte ovanligt att de tvingas betala motsvarande en årslön till de rekryteringsfirmor som förmedlat deras jobb.

Efter ett initiativ från VM-projektets arrangörskommitté har nu byggbolag verksamma i Qatar gått med på att betala ut 52,5 miljoner rial, motsvarande nästan 130 miljoner kronor, i kompensation till migrantarbetarna, skriver Arbetet Global.

Läs också Chocksiffran: Så många byggnadsarbetare kan dö för VM i Qatar

– Det här hade aldrig kommit till stånd om inte det inte varit för avtalet mellan det globala byggfacket BWI och arrangörskommittén. Nu ser man vilket resultat trycket utifrån ger, säger Christer Wäliwaara, internationell strateg på 6F, till Arbetet Global.

Efter år av påtryckningar från bland annat bygg- och träinternationalen BWI har stora förändringar genomförts i landet inför det stundande VM om fyra år. I november 2016 tecknades ett avtal som ger fackliga organisationer rätt att verka i Qatar och förra månaden genomfördes den lagändring som bland annat ger gästarbetarna rätt att lämna landet.

De 130 miljonerna ska till största del gå till byggnadsarbetare knutna till VM-projekt, och en dryg fjärdedel av kompensationen ska gå till 8 000 arbetare i andra sektorer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 130 miljoner till Qatars migrantarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig