info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ljusning för gästarbetare i Qatar – kafalasystemet ska avskaffas

Efter år av förhandlingar har den internationella fackföreningsrörelsen nått ett genombrott i Qatar. Det så kallade kafalasystemet – som facken menar utgör "modernt slaveri" – ska skrotas.

Den absoluta monarkin Qatar är världens per capita rikaste land och satsar svindlade summor på att bygga arenor och infrastruktur inför herrfotbolls-VM 2022. Men det faktiska arbetet utförs av migrantarbetare från länder som Nepal, Bangladesh och Indien. Bara den qatariska byggsektorn sysselsätter omkring en miljon gästarbetare. Nu kan villkoren för dessa vara på väg förbättras dramatiskt.

LÄS MER: ”Fruktansvärda förhållanden” i Qatar

Läs också 21 döda på VM-byggen: "Fifa bryr sig inte"

Efter år av segdragna förhandlingar med den internationella fackföreningsrörelsen har Qatar nu meddelat att det så kallade kafalasystemet ska avskaffas.
– De nya riktlinjerna från Qatar signalerar starten på verkliga reformer som kommer att bli slutet för det moderna slaveriet och leda landet i riktning mot att uppfylla de åtaganden det enligt internationell lag har gällande arbetares rättigheter, säger Sharan Burrow, ordförande för världsfacket IFS, i ett uttalande.

LÄS MER: Gästarbetare stämmer Fifa

När fackföreningar talat om ”modernt slaveri” i Qatar är det ofta just kafalasystemet som åsyftats.
Kafala tillämpas i stora delar av Mellanöstern och knyter vistelserätt i landet till anställning. Det innebär att en arbetsgivare i praktiken kan besluta att utvisa en arbetstagare ur landet genom att helt enkelt avsluta anställningen.
På samma sätt kan arbetsgivaren förhindra arbetaren att lämna landet genom att inte bevilja hemresetillstånd.

LÄS MER: Historiskt avtal i Qatar

Bland gästarbetarna är byggnadsarbetare de allra mest utsatta och IFS har tidigare uppskattat att 7 000 kommer att mista livet på byggprojekt i Qatar fram till 2022.
Som en följd av det har Bygg- och träinternationalen, BWI, och Byggnads lagt stor kraft på att förändra villkoren i landet. I november 2016 tecknades ett historiskt avtal som för första gången gav fackliga organisationer laglig rätt att verka i Qatar, och nästa vecka beger sig Byggnads ordförande Johan Lindholm till Persiska viken för att inspektera arbetsplatser.
– Vi fortsätter helt enkelt att hålla trycket uppe och den här gången tar jag med mig några av våra skyddsombud för att de ska kunna bidra i att ge våra byggnadskamrater ytterligare verktyg för att förbättra deras arbets- och boendesituation i VM-byggena, säger Johan Lindholm.

Läs också Chocksiffran: Så många byggnadsarbetare kan dö för VM i Qatar

Utlovade förändringar från Qatar:

• Arbetare ska få rätt att lämna landet utan att arbetsgivaren kan stoppa dem.
• Arbetsgivare måste skicka anställningsavtal till myndigheterna innan gästarbetaren kommer till landet. Det ska stoppa en vanlig form av kontraktsfusk, där arbetstagaren skriver på ett kontrakt i hemlandet och sedan får ett nytt – med lägre lön – när hen kommer till Qatar.
• ID-kort, som krävs för att få tillgång till sjukvård, ska utfärdas av staten i stället för av arbetsgivaren.
• Minimilön införs.
Källa: BWI


Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ljusning för gästarbetare i Qatar – kafalasystemet ska avskaffas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig