info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

21 döda på VM-byggen: "Fifa bryr sig inte"

”Fifa bryr sig inte om arbetarnas villkor, VM-arenorna har kostat 21 byggnadsarbetares liv.” Ambet Yuson, generalsekreterare för globala byggfacket, BWI, riktar skarp kritik mot att Fifa struntat i livsfarliga förhållanden för arbetarna.

Globala byggfackets Ambet Yuson kritiserar skarpt förhållandena i Ryssland. Foto: Katarina Connheim

Den 14 juni drar VM-fotbollen igång i Ryssland. Men fotbollsarenorna har en mörk baksida.

Vilket pris har byggnadsarbetarna betalat för VM-byggena ?
– 21 byggnadsarbetare har mist sina liv, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för globala byggfacket BWI.

Läs också Priset för VM – 21 döda byggare: "Atmosfär av hot"

Han deltar just nu i Byggnads kongress och berättar att BWI i nästa vecka släpper en rapport om missförhållandena på arenabyggena i Ryssland och om hur lite Fifa gjort för att använda sin makt för att skydda arbetare.

– Fifa bryr sig inte, de är inte seriösa. Vi har varnat för att arbetare skulle dö. När det gäller att få fram pengar använder Fifa sin makt men inte när det handlar om att skydda arbetare, säger Ambet Yuson.

Inför VM i Ryssland har ett 10-tal arenor byggts. Förhållandena har i många fall varit livsfarliga och boendet uselt, det också varit stora problem med låga löner och löner som aldrig kommer i tid.­

– Värst är det för de 50 procent av arbetarna som är migranter. De saknar helt rättigheter på arbetsmarknaden, säger Ambet Yuson.

2016 slöt BWI och det ryska byggfacket RBWU ett avtal med FIFA om arenabyggena för att åstadkomma säkra villkor. Detta garanterade bland annat att facken tillsammans med Fifa skulle göra inspektioner vid bygget av arenorna.
35 inspektioner har gjorts.

Läs också ”Fifa har kört en förhalningstaktik”

– Vi har besökt arbetsplatserna och talat med arbetarna och tagit upp problemen om bland annat ställningar och andra risker direkt med företagen och Fifa. Men sedan har riskerna har fortsatt trots våra varningar, säger Ambet Yuson.

Medan arenabyggena är avslutade i Ryssland pågår de för fullt i Qatar som står värd för VM i fotboll 2022. Både i Ryssland och Qatar är Byggnads och BWI engagerade mot slavliknande och livsfarliga arbetsförhållanden som uppmärksammats vid byggandet av arenor och på andra byggen.

BWI gjorde 2016 en överenskommelse med det qatariska organ som ansvarar för arenabyggena och fick därmed rätt att inspektera byggena och tala med arbetarna.

– Det har blivit viktiga förändringar i Qatar. Vi har gjort tio inspektioner. Vi har rapporterat fel och fått dem åtgärdade. Detta har räddat liv. Vi arbetar också för att steg för steg förändra arbetsvillkoren på sikt, äger Ambet Yuson.

Hur har arbetet ändrat förhållandena för arbetarna på arenorna?
– Säkerheten har blivit bättre liksom boendet. Arbetarna är mer medvetna om säkerhet idag. Det kommer alltid att finnas problem men arbetarna kan åtminstone klaga nu. Man har skapat kommittéer bland arbetarna där man tar upp problemen, säger Ambet Yuson.

Läs också ”Jag var inte förberedd på det man fick se där”

Både i Qatar och Ryssland har företrädare för svenska byggfacket deltagit i vissa av inspektionerna, däribland Byggnads ordförande Johan Lindholm som själv är drivande i det internationella arbetet. Under Byggnads kongress överlämnade han en check till Ambet Yuson på 200 000 kronor till fortsatta insatser i Qatar.

arrow_forward Senaste nytt